X
Annons
X

Målet: Öka människors kärlek till träden

En kyrkogård för döda almar. En tävling om stadens vackraste träd. Barn som adopterar träd. Nyköpings kommun satsar på att förklara trädets viktiga roll i staden.

– Vi måste jobba med människors känslor för träden, säger kommunekologen Christel Guillet.

Läs mer om Kära träd
Oliver letar efter djur vid lönnträdet som han och förskolekompisarna på Ängsstugans förskola i Nyköping har adopterat. Under hela året besöker de trädet varje vecka.
Oliver letar efter djur vid lönnträdet som han och förskolekompisarna på Ängsstugans förskola i Nyköping har adopterat. Under hela året besöker de trädet varje vecka. Foto: Anders Ahlgren

E4:ans brus blandas med fågelkvitter och ljudet av vatten som strömmar i Nyköpingsån. Den här vårdagen är solig, marken full av vitsippor och träden längs med ån håller precis på att slå ut. Men på en udde står döda träd och spretar mot skyn eller ligger som ett plockepinn ner i ån. De är en del i Nyköpings kommuns fyraåriga projekt att informera invånarna om stadens biologiska mångfald. I år är det trädets år.

Oliver letar efter djur vid lönnträdet som han och förskolekompisarna på Ängsstugans förskola i Nyköping har adopterat. Under hela året besöker de trädet varje vecka.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 6

Allt förskolebarnen har lärt sig om sin lönn finns dokumenterat.

Foto: Anders Ahlgren Bild 2 av 6

Christel Guillet, kommunekolog i Nyköping: ”Mitt favoritträd är en jättestor äkta kastanj bredvid huset där jag växte upp i Loiredalen i Frankrike. På somrarna surrar det av bin i flera veckor och luften är full av blomdoften”. (Bakom henne i bild syns almkyrkogården i staden).

Foto: Anders Ahlgren Bild 3 av 6

Oduwa på Ängsstugans förskola har hittat en mycket liten snigel på lönnens stam – alla vill se.

Foto: Anders Ahlgren Bild 4 av 6

Farida och Edda från Brandkärrskolan letar vårtecken i en tall.

Foto: Anders Ahlgren Bild 5 av 6

Ängsstugans förskolebarn i hinderbanan i sin skolskog.

Foto: Anders Ahlgren Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X