Nykommunister lockar de unga

Under strecket
Publicerad
Annons

Kolumn | Lenin lever
I nian reste vi till Berlin på klassresa. Att gränsvakterna använde speglar under tågvagnarna för att ingen skulle följa med oss från fängelset i Öst till friheten i Väst gjorde djupt intryck. Vi tidiga sjuttiotalister hann uppleva en värld som var tudelad mellan kommunistisk diktatur och liberal demokrati. I dag förstår inte alla 16-åringar ens vad man syftar på när Muren kommer på tal.
Debatten kring Uppdrag granskning kan ge intryck av att problemen främst handlar om historiska relikter i vänsterpartiet, men femton år efter Murens fall bevittnar vi en vänstervåg bland ungdomar.
Vänsterpartiet lockade var femte förstagångsväljare i riksdagsvalet 2002. Enligt senaste Ungdomsbarometern anser drygt 35 procent av svenska ungdomar mellan 15 och 25 år och mer än 50 procent av vänstersympatisörerna att kommunismens idéer inte är döda. Många bär poppiga symboler som Che Guevara eller hammaren och skäran på sina t-tröjor. Vittnar det om historielöshet eller simpel provokation?
Radikalism
har alltid varit lockande. Den kan mogna och bära frukt i form av ansvarstagande och kloka politiker - eller göda verklighetsfrämmande revolutionärer. Alla skyr nynazister som pesten, men nykommunisterna har vunnit mark trots all forskning och debatt efter 1989 om vänsterns moraliska skuld. Ledargarnityret inom Ung vänster koketterar med att vara kommunister och det nuvarande principprogrammet slår fast att det är ett ”revolutionärt ungdomsförbund” vars socialistiska ideologi syftar till ett ”kommunistiskt samhälle”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons