Nyheten om Lindhs död kan ha inspirerat till Arvikamord

En 23-årig psykiskt sjuk man har erkänt att han knivmördade den femåriga flickan i Arvika. Dådet kan ha inspirerats av mordet på Anna Lindh. Bara en timme före dagismordet informerades patienterna på den psykiatriska klinik där mannen var intagen om mordet på utrikesministern.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Visst kan våldsbrott av det här slaget ha en smittoeffekt, säger Jeanne Ahlberg, överläkare på rättspsykiatriska vårdsektionen i Stockholm. Det finns dock ännu ingenting i utredningen som talar för detta. Mannen har inte uppgivit något motiv och har tidigare inte betraktats som våldsam. De avdelningsansvariga på den psykiatriska klinik där 23-åringen vårdades samlade patienterna på torsdagsmorgonen för att informera om mordet på utrikesminister Anna Lindh. En dryg timme senare bad den nu anhållne mannen om att få gå ut. Eftersom den psykiatriska kliniken på Arvika sjukhus där han vårdas är frivillig gavs tillståndet utan diskussion.

500 meter från sjukhuset överföll han, enligt sitt erkännande, den femåriga flickan och dödade henne med flera knivhugg. - Det finns inget i utredningen hittills som tyder på att mannen ska ha inspirerats av dådet mot utrikesministern. Motivet är väldigt dunkelt, han har inte sagt något alls om det, säger chefsåklagare Peter Claesson. Polisen i Karlstad håller med. - Det är klart att vi kan tänka så, men än kan vi inte belägga att det verkligen är så, säger Sten Persson, Värmlandspolisens pressansvarige. I det inledande förhöret under torsdagen erkände mannen dådet, men lämnade vaga eller inga uppgifter om varför han hade gjort det. - Det enda vi med säkerhet kan konstatera är att det inte finns någon som helst koppling mellan mannen och flickan, hennes familj eller dagiset, säger Peter Claesson.

Annons
Annons
Annons