Nygamla mjölkprodukter gör comeback

När allt fler nobbar mjölken poppar alternativa produkter upp. Samtidigt kommer klassiker som kärnmjölk tillbaka och vassle aspirerar på huvudrollen i stärkande bärdrycker.

Under strecket
Publicerad

Vi äter mer ost och smör än tidigare.

Foto: Bianca-Brandon-Cox

Men vi dricker allt mindre vanlig komjölk.

Nu börjar många prata om hälsofördelar med andra lite bortglömda mejeriprodukter som kärnmjölk, råmjölk och vassle.

Foto: Bianca Brandon-Cox
Annons

De flesta svenskar har vuxit upp med mjölk som en självklar måltidsdryck. Bruket backades upp av en statlig propagandakampanj som stöddes av myndigheter, läkare, lärare och andra experter. Alla sjöng mjölkens lov och framhöll dryckens stora betydelse för hälsan. Vem minns inte kampanjen ”Mjölk ger starka ben”?

Men nu har vinden vänt och mjölken anklagas då och då för att vara ohälsosam, ja, rent av farlig. Och allt fler sköljer ner maten med nya drycker gjorda av havre, ris, soja, mandel och kokos. Eller laddar råsaftcentrifugen med mandlar och gör sin egen variant av mjölk, eller mylk som man säger i rawfood-världen. Allt för att distansera sig från den påstått hälsovådliga komjölken.

Annons
Annons
Annons