Annons

Nyfödda räddar tillväxten trots utflyttning från Stockholm

Stockholms befolkning växer fortfarande, men mindre än tidigare. För första gången sedan 1960-talet är födelseöverskottet i Stockholm större än flyttningsöverskottet.

Under strecket
Publicerad

Det framgår av en färsk rapport där Stockholms stads utrednings- och statistikkontor, USK, analyserar befolkningsförändringarna i Stockholm under år 2002. Stockholms stad växte förra året med 3 200 invånare. Det är cirka 1 400 färre än året innan. Statistiken över hur vi flyttar fram och tillbaka ger en bild av en stad med en allt svagare attraktionskraft.

Inflyttningen 2002 var i stort sett oförändrad, nära 46 000 nya invånare slog ner sina bopålar i huvudstaden. Men samtidigt var det nästan 45 000 som flyttade ut. Det är omkring 1 500 fler än föregående år. Det så kallade inflyttningsöverskottet minskade därmed kraftigt, från drygt 3 000 till omkring 1 800. - Bakom det ligger säkert konjunkturskäl, säger Charles Sandström, utredare på USK. Trycket på Stockholms arbetsmarknad är inte lika hårt längre. Det och bostadsbristen skulle jag tro är de två huvudskälen till siffrorna.

Annons
Annons
Annons