Annons
X
Annons
X

Nyfiken på att bli gammal

GRÄNSÖVERSKRIDANDEN. Människan slutar aldrig att utvecklas. Äldre kan till och med uppleva helt nya dimensioner och känna fördjupad livsglädje, enligt en idé som Lars Tornstam lanserat.

– Jag vet folk som börjat spela dragspel efter 70.

(uppdaterad)
[object Object]
– Förra året upptäckte jag en ny kontinent – det kontemplativa, tillbakalutade motorcykelåkandet, säger Lars Tornstam som pensioneras vid månadsskiftet, då han just fyllt 67 år. Foto: INGVAR KARMHED

Quiz om åldringar

Vad vet du om ålder och åldringar? quiz.svd.se

Från att en gång ha haft viss skräck inför att åldras känner han nu bara nyfikenhet – som inför en resa till en ny kontinent. Wow, vad spännande, utbrister Lars Tornstam, snart 67 år och blivande pensionär. Och han, om någon, borde vara förväntansfull: Som sociologiprofessor skapade han för drygt 20 år sedan teorin om gerotranscendens, att äldre upplever en allt större livsglädje tack vare gränsöverskridande förändringar i synen på livet, sig själv och sina relationer.

– Det gäller inte alla, reserverar han sig, men jag menar att vi har en inbyggd utvecklingspotential som leder till det här. Folk fortsätter att förändras hela livet. Många håller dock fast vid bilden av vem man var som 50-60-åring, som om inget mer kommer att hända med en.

Förr tänkte han själv likadant. Att pensioneras var ett trauma som man kunde dö av, man skulle bli sjuk, deprimerad och förlora sitt nätverk. Nu kommer Lars Tornstam förmodligen att höra till de 90 procent som inte får någon pensionschock, som upplever en höjd livstillfredsställelse och som känner sig tio år yngre på direkten – alltihop resultat han fick fram när han i sin forskning slutade fråga efter ”allt elände” som antogs drabba de äldre.

Annons
X

– Det där med ensamhet, sjukdom och you name it stämde aldrig med det jag fick fram i mina undersökningar. Inte ens ensamheten är utbredd bland äldre. Störst andel som upplever det är i 30-årsåldern.

Så Lars Tornstam bad de äldre att berätta mer öppet om sina liv. Det kom att handla om att fortsätta utvecklas. Om att se sig själv i backspegeln. Och så det minst förväntade: hur tiden flöt ihop på ett nytt sätt, hur gränser mellan andra och en själv upplöstes och förhållandet till alltet och livet som helhet blev annorlunda. När han systematiserade vad de äldre sagt om sin utveckling fick han fram 15 kriterier för vad han kom att kalla gerotranscendens.

– Det gick på tvärs mot gängse äldreforskning som utgår från så kallad kontinuitetsteori, att man är som man alltid har varit också som äldre, säger Lars Tornstam. Men jag anser att det landskap vi befinner oss i på slutet inte liknar det vi befann oss i från början. Man förflyttas genom livet, allt är annorlunda mot när man var 50 – då man i sin tur är annorlunda mot i 20-årsåldern.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och många håller med. Han får alltid ett stort gensvar när han berättar om sina teorier i föredrag eller, som nu i augusti, i en intervju för
  New York Times hälsoblogg . Då fick
  Uppsala universitets hemsida för gero­transcendens 4 000 besök på mindre än en vecka.

  Och de amerikaner som kommenterat bloggen känner igen något hos sig själva eller utvecklingen hos sina föräldrar: Sharon uttrycker sin lättnad över att hennes mamma kan betraktas som normal som ”bestämt sig för att inte resa mer”. 74-årige Ray Cronin gillar att han inte är samma person som när han var 50 och brukar säga till folk att ”Jag är inte lika smart som jag en gång var, och inte i närheten av lika smart som jag en gång trodde – men ibland är jag litet, litet klokare.” Och medan Ronnie tycker sig ha fått en viktig förklaring – ”Jag är 67 och har varit bekymrad över att jag dragit mig tillbaka socialt” – undrar Desertstraw: ”Jag är 86. Var är transcendensen?”

  Sammantaget berör de många av de områden som ingår i Tornstams teori om gerotranscendens – inklusive motsatsen: att alla inte märker av den. Långt ifrån. Vissa forskare säger att bara ungefär var femte av de äldre upplever några av kriterierna. Men Tornstam menar att vi själva aktivt kan påverka vårt åldrande mot gerotranscendens.

  – Vi behöver skruva ned aktivitetsnojan vi lever i, säger han. Rensa i den fulltecknade kalendern och ägna oss mera åt att vara. De gamla som gör det vill faktiskt vara för sig själva. Eller så har de blivit mätta på ytligt socialt liv och börjat satsa på kvalitet i sina relationer. Men bara för att man är gammal tror folk det är fel på en.

  Han berättar om en äldre dam som så länge hon var mitt i det akademiska livet reste jorden runt, organiserade forskningsvistelser i USA och ständigt hoppades på att få en inbjudan till Nobelmiddagen. När den väl kom var hon 70+ och tackade nej – det kändes för ytligt. ”Nu fylls mitt hjärta av större glädje över ett fågelsträck på himlen eller att plocka nässlor”, anförtrodde hon Tornstam.

  – Dottern trodde att hon blivit rubbad. Men en sådan här förändring handlar sällan om depression eller demens, utan är en naturlig utveckling i livet.

  Att glädjas åt småsaker, bli allt mindre rädd för döden och känna sig som en länk i generationskedjan hör till den kosmiska dimensionen i Lars Tornstams indelning av gerotranscendensen.

  I den personliga dimensionen kommer en summering av livet som helhet, man börjar se hur saker och ting hängt ihop på vägen och tittar på sig själv i backspegeln. Framför allt män kan då konstatera: ”Jag var ju en fullfjädrad egoist i min yrkeskarriär, som om jag var världens viktigaste människa. Det tror jag inte längre.”

  Å andra sidan kan man upptäcka helt nya förmågor som äldre. Lars Tornstam känner dem som efter 70 börjat skriva poesi eller spela dragspel och ge ut cd-skivor. Och gamla kan bli väldigt busiga. Som mannen som gick på sin egen sons 50-årsmiddag klädd i påbjuden smoking. De vuxna stod uppsträckta, barnbarnen lekte följa John. Och så … när de små försvann under långbordet … då krängde farfar av sig smokingjackan och kröp efter.

  – Han lekte med att överskrida regelverket, vilket inte handlar om att gå i barndom, utan om att släppa loss en barnslighet som man adderar till den vuxna mogenheten. Så man kan se farmor och farfar som vår tids rebeller, menar han, det är ju de som gör uppror mot konventionerna.

  Uppror mot yrkeskonventionerna skulle också personalen på äldreomsorgen behöva göra, om man får tro Lars Tornstam. Vet de om att de äldre får ett allt mer avslappnat förhållandet till kroppen, enligt gerotranscendensen? De sköter sin fysik men är inte lika besatta av sitt utseende som när de var unga.

  – Man kan tro att ju längre bort från skönhetsidealet vi kommer på grund av åldrandet, desto mer missnöjda skulle vi bli. Det är tvärtom. Alltså borde vårdpersonalen minska sin fixering vid de gamlas kroppar och inleda morgonbestyren – inte med frågan: Har du bajsat? Utan: Har du drömt något i natt?

  Vad vet du om ålder och åldringar? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  – Förra året upptäckte jag en ny kontinent – det kontemplativa, tillbakalutade motorcykelåkandet, säger Lars Tornstam som pensioneras vid månadsskiftet, då han just fyllt 67 år.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 2
  Foto: AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X