Annons

Nyfiken på att bli gammal

GRÄNSÖVERSKRIDANDEN. Människan slutar aldrig att utvecklas. Äldre kan till och med uppleva helt nya dimensioner och känna fördjupad livsglädje, enligt en idé som Lars Tornstam lanserat.

– Jag vet folk som börjat spela dragspel efter 70.

Uppdaterad
Publicerad

Från att en gång ha haft viss skräck inför att åldras känner han nu bara nyfikenhet – som inför en resa till en ny kontinent. Wow, vad spännande, utbrister Lars Tornstam, snart 67 år och blivande pensionär. Och han, om någon, borde vara förväntansfull: Som sociologiprofessor skapade han för drygt 20 år sedan teorin om gerotranscendens, att äldre upplever en allt större livsglädje tack vare gränsöverskridande förändringar i synen på livet, sig själv och sina relationer.

– Det gäller inte alla, reserverar han sig, men jag menar att vi har en inbyggd utvecklingspotential som leder till det här. Folk fortsätter att förändras hela livet. Många håller dock fast vid bilden av vem man var som 50-60-åring, som om inget mer kommer att hända med en.

– Förra året upptäckte jag en ny kontinent – det kontemplativa, tillbakalutade motorcykelåkandet, säger Lars Tornstam som pensioneras vid månadsskiftet, då han just fyllt 67 år.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 2
Foto: AP Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons