”Nye saudiske kungen är en mer hårdför regent”

Den nya regenten kung Salman utsågs till efterträdare då företrädaren kung Abdullah avled efter en längre tids sjukdom den 23 januari i år. På bilden läser han upp ett policy-tal, tisdagen den 10 mars.
Den nya regenten kung Salman utsågs till efterträdare då företrädaren kung Abdullah avled efter en längre tids sjukdom den 23 januari i år. På bilden läser han upp ett policy-tal, tisdagen den 10 mars. Foto: AP

Sannolikt var den nya saudiska regenten informerad i förväg om att Sverige skulle bryta det avtal länderna har. Och kung Salman representerar en helt annan falang av det saudiska kungahuset, långt mer reaktionär, girig och kompromisslös än företrädaren. Det skriver Mellanösternkännaren Per Jönsson.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ett stort utrikespolitiskt bakslag för regeringen Löfven och utrikesminister Margot Wallström. Så har många kommenterat det faktum att Saudiarabien hindrade hedersgästen Wallström att tala inför Arabförbundets möte i Kairo och att samma församling dagen därpå tog skarpt avstånd från hennes uttalanden om bristen på mänskliga rättigheter i det (med Wallströms uttryck) “medeltida” kungadömet. Och att regeringen Löfven omedelbart därpå såg sig föranledd att avbryta det kontroversiella avtalet om försvarssamarbete med Saudiarabien.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons