Annons
X
Annons
X

Nye LO-basen tar strid mot vårdvinster

Karl-Petter Thorwaldsson blåser till strid. Nu gäller det att sätta stopp för vinster i välfärden, ta kampen för full sysselsättning och för jämställda löner, menade den nye LO- basen i sitt första stora tal. – Vi har tvingats tillbaka för långt. Hit men inte längre. Nu skärper vi konfliktlinjerna, sade han.

Foto: TOMAS ONEBORG

Det blev jubel och stormande applåder när den retoriskt skicklige Karl-Petter Thorwaldsson levererade sitt premiärtal på LO-kongressen. Stundtals verkade taket i Folkets hus i Stockholm vara på väg att lyfta.

”Makt” var det första ordet och det gick sedan som en röd tråd genom hela talet. Budskapet var att facket måste ta tillbaka förlorade positioner. Och LO ska trycka på det Socialdemokratiska partiet, som inte har lyckats ge svar på hur full sysselsättning ska uppnås.

– Vi har förlorat två val. Det vi har levererat hittills av självprövning duger inte. Det som bekymrar mig mest är att det finns en sådan rädsla för att visa konfliktlinjerna i politiken. Alla trängs mot mitten och ingen vågar sticka ut, sade han.

Annons
X

LO ska vara en ”kärleksfull och konstruktiv partner” till partiet, men inte rädas att driva egna förslag. Ett nytt program för full sysselsättning ska tas fram före nästa val. Men också LO har anledning till självkritik, ansåg Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det är helt oacceptabelt att vi inte har kommit längre i den stora maktfrågan mellan män och kvinnor, jämställda löner. Kvinnor är inte bara lågavlönade, de är systematiskt och strukturellt felavlönade. Vi har all anledning till självrannsakan över att vi har låtit detta ske.

Tidigare på dagen körde LO-kongressen över LO:s styrelse och röstade igenom ett vinstförbud i vård, skola och omsorg. Den frågan ville styrelsen skicka till den välfärdspolitiska utredning som LO ska göra, men fick bakläxa av kongressen. Den nye LO-basen förklarade att han var glad och lättad över beslutet.

– Riskkapitalisterna i vård och omsorg ska bort. Det måste bli stopp för groteska vinster i välfärden, sade han.

Socialdemokraterna har duckat i den frågan, enligt Karl-Petter Thorwaldsson.

– Politiken har tagits som gisslan av stora koncerner. Jag är djupt kritisk mot att vi inte har tagit striden mot vinster i välfärden. Det är en ideologisk fråga, den handlar om människovärde.

Nu styrs både LO och Socialdemokraterna av personer från IF Metall. Partiledaren Stefan Löfven, den som förde fram Karl-Petter Thorwaldsson som ordförandekandidat, besökte också LO-kongressen i går.

Han såg inga problem med att LO tar en mer självständig roll. LO har hög integritet och ska driva medlemmarnas intressen, betonade Löfven.

Annons
Annons
X
Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X