Nycklarna till att lära sig tycka om ny mat

Illustration: Liv Widell
Illustration: Liv Widell

Käka myror? Metoder som lockar fram nyfikenhet kombinerade med en hel del repetition är, enligt forskare, nyckeln till att börja gilla ätbara insekter och andra nya smaker. Helst vill vi bara äta det vi ätit förut.

Under strecket
Publicerad
Hannah Stone.

Hannah Stone.

Foto: Privat
Janina Seubert.

Janina Seubert.

Foto: Stefan Zimmerman
Insektsmat fanns i danska diskar redan 2017.

Insektsmat fanns i danska diskar redan 2017.

Foto: Andreas Hillergren/Aftonbladet/TT
Annons

På många håll i världen är insekter en del av kosten. Numera är det lagligt att sälja vissa typer av insekter för konsumtion i Sverige, ändå har få av oss börjat experimentera med att laga larver eller mjölmask till middag.

– Tanken på att äta insekter kan väcka negativa känslor. Men med en växande population och klimatförändringar behöver vi försöka hitta mer hållbara proteinkällor. Insekter är bättre ur ett klimatperspektiv än många andra animaliska proteiner, säger Hannah Stone, doktorand i psykologi vid University of Reading i Storbritannien.

Annons
Annons
Annons