Nyckeln till nytt liv efter Gaza

De judiska bosättarna i Gaza har fram till den 15 augusti på sig för att frivilligt utrymma bosättningarna. En del vägrar men över hälften har accepterat de statliga flyttbidrag som regeringen erbjuder. SvD har träffat en familj som redan lämnat Gaza.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nitzan En namnteckning på den streckade raden, först Prosper och sedan hans fru Naomi, och så är det klart. Familjen Ben David kan som en av de första kvittera ut nyckeln till sitt nya hus i Nitzan.
De är nöjda. Genom att vara tidigt ute lyckades de, trots att de bara har två barn, kapa åt sig en av de större småhusen, 90 kvadrat- meter, i utkanten av området med utsikt över sanddynerna.
Det är en natur som påminner om den de kom från, bosättningen Nissanit på Gazaremsans nordspets.

– Den närmaste tiden kommer att bli kaotisk, så det är skönt att komma bort från röran i tid, säger Naomi. Inte minst för barnens skull.
Som de flesta som kom hit under den gångna veckan ser familjen Ben David huset i Nitzan som en temporär lösning, tills de kan använda sin generösa kompensation till en permanent bostad.
Många av deras grannar från Nissanit kommer att flytta hit och vill försöka hålla samman den gemenskap man byggt upp i bosättningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons