Nyckeln till kunskap

Under strecket
Publicerad
Annons

Det finns andra sätt än ovanstående att närma sig vinets värld - som är bättre. Speciellt om man inte har tänkt att lära sig allt, utan vill starta med en liten dos. Börja med att lära dig lite om de stora druvorna. På så sätt kan man rätt snabbt få ganska bra koll.
Vinet är ett resultat av en mängd faktorer. Klimat, jordmån, tillverkning, lagring och så naturligtvis druvan. Alla påverkar slutresultatet på sitt sätt, men ska man rangordna dem kommer nog druvan ändå högst. Det är basen, där finns många av förutsättningarna för de andra delarna. Naturligtvis kommer vinet att smaka olika beroende på var druvorna har växt, hur man har gjort vinet med mera. Men druvan sätter sin prägel på vinet - det kan man inte ändra på.
Lär dig var de olika druvorna odlas, vilka förutsättningar de har och hur vinerna brukar smaka. På så sätt får du ganska bra koll, och du får åtminstone något att utgå ifrån nästa gång du står på Systembolaget och väljer vin: ”Jag gillar shiraz”, ”chardonnay från Chile brukar jag inte tycka
om.”

Annons

På många flaskor står druvans namn, men inte på alla. Ofta finns ett samband mellan druvans namn på etiketten och huruvida vinet kommer från Europa eller Nya världen - USA, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och Sydamerika. Varför? Jo, i länderna kring Medelhavet har man gjort vin sedan urminnes tider. Genom att prova sig fram har man helt enkelt lärt sig vilka druvor som gör sig bäst i olika områden. Detta har man sedan lagstiftat om. I Chablis får man bara odla druvan chardonnay, rött bordeaux-vin får bara göras på druvorna cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot och malbec. En Rioja är oftast gjord på tempranillo.
Man utgick och utgår helt enkelt mer från området än från druvan. När man började odla vin i Nya världen fanns ingen tradition att luta sig mot, inte heller några lagar att följa. Man kunde inte skriva områdets namn på flaskan för att berätta hur vinet smakade. Lösningen blev att i stället skriva druvans namn på flaskan.
I dag har detta sätt nästan tagit över, och
många vindrickare utgår nu från druvan. Till och med en del franska vinproducenter har krupit till korset. I dag kan man köpa rött bourgognevin som det står pinot noir på. Tidigare helt otänkbart och naturligtvis helt ”onödigt” eftersom man vet att det måste vara pinot noir, då det är den enda blå druvsort som får odlas i Bourgogne.

Annons
Annons
Annons