Nybakat fikabröd på 30 minuter

Sommartid medför ofta spontanbesök av vänner och bekanta som kommer förbi på en kopp kaffe. Här är räddningen när de oväntade gästerna är på ingång. En halvtimme är allt som behövs för att få fram nybakat fikabröd på bordet.

Under strecket
Publicerad
Recept: Nina Hermansen.

Recept: Nina Hermansen.

Foto: Ulrika Ekblom
Recept: Nina Hermansen.

Recept: Nina Hermansen.

Foto: Ulrika Ekblom
Recept: Nina Hermansen.

Recept: Nina Hermansen.

Foto: Ulrika Ekblom
Recepten är hämtade ur ”Baka på 30 minuter” av Nina Hermansen, foto Ulrika Ekblom. Bonnier fakta.

Recepten är hämtade ur ”Baka på 30 minuter” av Nina Hermansen, foto Ulrika Ekblom. Bonnier fakta.

Annons
Recept: Nina Hermansen.

Recept: Nina Hermansen.

Foto: Ulrika Ekblom
Recept: Nina Hermansen.

Recept: Nina Hermansen.

Foto: Ulrika Ekblom

10-minuters havrekakor

Recept: Nina Hermansen. Foto: Ulrika Ekblom

Vill man ha kryddiga havrekakor rör man ner 2 tsk malen kanel och 1 tsk malen kardemumma i smeten.

Ca 20 kakor

  • 150 g smör
  • 3 1/2 dl havregryn
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Småbrödsformar av papper

1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Ställ ut småbrödsformar på en plåt.

2. Smält smöret i en kastrull. Blanda havregryn, socker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop till en smet.

3. Fördela smeten i formarna men fyll dem inte ända upp. Grädda mitt i ugnen i 10–15 minuter eller tills kakorna har fått en fin gyllenbrun färg.

Tips! Rör ner 2 tsk malen kanel och 1 tsk malen kardemumma i smeten, så får du kryddiga havrekakor.

Hallonmuggkaka

Recept: Nina Hermansen. Foto: Ulrika Ekblom
Annons
Annons
Recept: Nina Hermansen.

Recept: Nina Hermansen.

Foto: Ulrika Ekblom

Ta mikrovågsugnen till hjälp och överraska med det här godiset. Andra bär kan förstås också användas.

2 stora muggar eller 6 små espressokoppar

  • 30 g smör
  • 2 ägg
  • 4 msk strösocker
  • 6 msk vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 msk naturell färskost
  • 1 dl färska eller frysta hallon
  • Lite rapsolja att smörja med

Garnering

  • 1 dl vispgrädde
  • Färska hallon

1. Smält smöret på låg effekt i mikron. Vispa snabbt ihop ägg och socker för hand i en bunke.

2. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och häll ner det i bunken. Rör om tills allt har blandats. Tillsätt färskost och smör och rör ihop till en jämn smet.

3. Häll några droppar rapsolja i två muggar som rymmer 2 dl eller i sex små espressokoppar. Fördela smeten i muggarna. Strö på hallonen och tryck till dem lite, så att de sjunker ner i smeten.

4. Kör kakorna på full effekt i mikron i ca 1 1/2 minut. Kolla hur kakorna beter sig när du stänger av mikron, sjunker de ihop är de inte klara. Kör då i 30-sekunders­intervaller tills de är färdig­gräddade.

5. Låt kakorna svalna lite och plocka sedan ut dem ur kopparna (lossa eventuellt kanten med en tunn kniv). Eller ät kakorna direkt ur muggen.

6. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på kakorna. Toppa med hallon.

Tips! Hacka lite vit choklad och tryck ner i varje kopp tillsammans med hallonen. Det ger extra saftiga muggkakor och smakar så bra ihop med hallonen.

Croissanter med päron och after eight

Recept: Nina Hermansen. Foto: Ulrika Ekblom
Annons
Annons
Recepten är hämtade ur ”Baka på 30 minuter” av Nina Hermansen, foto Ulrika Ekblom. Bonnier fakta.

Recepten är hämtade ur ”Baka på 30 minuter” av Nina Hermansen, foto Ulrika Ekblom. Bonnier fakta.

12 croissanter

  • 1 smördegsplatta, ca 250 g
  • 1 medelstort päron
  • 12 bitar after eight
  • 1 ägg till pensling
  • Florsocker att pudra över

1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.

2. Bred ut smördegs­plattan och skär den i tolv avlånga trianglar med en vass kniv eller en pizzaslicer.

3. Skala, kärna ur och skiva päronet riktigt tunt. Lägg några skivor på den breda delen av varje triangel. Toppa med en bit after eight (dela den först på mitten).

4. Rulla ihop trianglarna från den breda sidan och lägg dem med spetsen nedåt på en plåt med bakplåts­papper. Vispa upp ägget lite lätt och pensla croissanterna.

5. Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Låt croissanterna svalna en smula på plåten, pudra dem med florsocker och servera direkt.

Tips! En variant på fyllning kan vara äppelskivor, strösocker och kanel toppat med lite riven vit choklad.

Recepten är hämtade ur ”Baka på 30 minuter” av Nina Hermansen, foto Ulrika Ekblom. Bonnier fakta.
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons