Recension

Ashimas bokNyanslöshet försvagar existentiell historia

Under strecket
Publicerad
Annons

Vad ska en recensent ta sig till när författaren börjar med att beskriva boken som ett resultat av gudainspiration? Ängelgudinnan Ashima kom till Caroline Giertz och bad henne skriva ner hennes berättelse. ”Jag skrev totalt utan kontroll eller plan och försöker febrilt bekräfta det som händer i min berättelse med historiska fakta.”
En sekulariserad men teologisk recensent förhåller sig avvaktande till sådana anspråk, samtidigt som de onekligen ger en extra krydda till läsningen. Den världsbild och livsåskådning som tycks ha drivit Giertz kan jag bara bekräfta: Det finns oändliga variationer av verklighet som har stängts ute av världens allt mer homogena föreställningar. Därför är varje försök att återta dessa bortträngda föreställningar om världsbild och verklighet behjärtansvärda.

Gudinnan Ashera tar på 700-talet före vår tideräkning mänsklig hamn för att komma undan sin grymme make i gudavärlden, Jahve. Hon följs till jordelivet av ängeln Haniel, som
alltid älskat henne och som väljer att bli människa tillsammans med henne för att få vara där hon är. Till sin besvikelse upptäcker han att hon är bäbis och han är en gammal man, men kärleken består och vinkar till en bibelläsare om ett problematiskt tema hos profeten Hesekiel.
Haniel minns allt om gudavärlden och sin egen identitet. Ashera eller Ashima, som Haniel kallar henne, minns ingenting, men har stora krafter i sig. Hon blir prästinna i ett Asheratempel, där översteprästinnan börjar ana varför ingen hört av gudinnan på så länge. Gudinnan finns mitt ibland dem, själv ovetande om vem hon är.
Här finns alltså en kosmisk värld av gudar och änglar invävd i människornas värld. Jahve själv kommer till tals regelbundet så att läsaren får följa hans allvetande blick när han svartsjuk och besatt av Ashera tittar ner på hennes mänskliga liv. Lika helgjutet god som kärleks- och fruktbarhetsgudinnan Ashera är, lika grym och despotisk är Jahve. Han har manövrerat ut alla andra gudar och slutat älska sin skapelse. Han föraktar allt och alla, utom Ashera. Henne längtar han efter och tar mänsklig hamn för en natt för att kunna våldta henne i sömnen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons