Annons
X
Annons
X
Film
Recension

The Sarnos: A life in dirty movies Nyanserad bild av paret Sarnos smutsiga filmarv

Nyanserad bild av paret Sarnos smutsiga filmarv.

Nyanserad bild av paret Sarnos smutsiga filmarv. Foto: DINO HARAMBASIC


The Sarnos: A life in dirty movies

Regi
Wiktor Ericsson
Genre
Dokumentär
Längd
1 tim 18 min

Från 15 år.

Betyg: 5 av 6

Brooklyn-födde före detta psykologistudenten, stridspiloten och sedermera filmaren och manusförfattaren Joe Sarno (1921–2010) hade en sällsam regikarriär i allmänhet och på svensk mark i synnerhet. Hit kom han och partnern Peggy 1967 för att spela in en film, men hänfördes såpass att de hädanefter pendlade mellan Midtown Manhattan och en tvåa i Stockholmsförorten Axelsberg. Av Sarnos över hundra filmer blev ett drygt dussin till på våra breddgrader.

Filmerna, med titlar som ”Jag, en oskuld”, ”Kom i min säng” och ”Swedish wildcats”, gav recensenterna visst bry med att finna invektiv som slog ut dem de brukade tilldela Åsa-Nisse. Sarno torde därmed vara den mest sågade regissören i svensk filmhistoria. Han gjorde förresten även det ökänt sapfiska verket ”Fäbodjäntan” (Gud nåde hans själ).

Själv träffade jag honom 2006 på filmfestivalen i Turin, där han tillägnats en sektion med rubriken ”The Bergman of 42nd Street”, för nu hade många sett auteur-kvaliteter i hans filmspråk. Innan han for vidare till Paris och Cinémathèque Française för ännu ett hyllningsretrospektiv hann jag intervjua honom och berättade senare hans unika historia med fokus på Sverige-perioden i tidningen Filmrutan. Jag tackas därför i denna films eftertext, men har i övrigt inget med den att göra.

Annons
X

Malmöbaserade Wiktor Ericsson (skaparen av tv-serien ”Starke man”) har i alla fall här fått tag i en sannsaga minst lika fascinerande som den om ”Sugar man” Rodriguez. I ett oavundsvärt värv av mycket sovring har han, intimt och ypperligt, fokuserat på Joe och Peggys liv tillsammans, ett passionerat cineastpar från en era som ville göra upp med sexuella tabun och som lade sin kreativitet i en bransch som med lätthet kan kallas smutsig. De stora pengarna fick de aldrig, en hel del klander däremot, men de älskade sitt liv ”vid filmen”. Och varandra, alltid sida vid sida.

Idag är Peggy ensam kvar i livet. Men hon fortsätter att komma till lägenheten i Axelsberg, varje sommar.

Senaste kulturquizarna

Vilken var Portugals sista koloni?

quiz.svd.se

När mördades Gustav III?

quiz.svd.se

Vad orsakade naturkatastrofen?

quiz.svd.se

Vem ville dö i ”Jedins återkomst”?

quiz.svd.se

Vilka var deras gangsternamn?

quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Nyanserad bild av paret Sarnos smutsiga filmarv.

Foto: DINO HARAMBASIC
 Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X