Annons

Nyanlända lär sig svenska när de ser Sällskapsresan

Andi Cobb, 26 år, från USA, och Sayed Rahim Sadat, 27 år, från Afghanistan, lär sig svenska på SFI i Sickla genom att titta på och prata om svenska filmer.
Andi Cobb, 26 år, från USA, och Sayed Rahim Sadat, 27 år, från Afghanistan, lär sig svenska på SFI i Sickla genom att titta på och prata om svenska filmer. Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Sällskapsresan", "Mitt liv som hund" eller "Så som i himmelen". Svenskare blir det knappast och titlarna står på schemat i en ny satsning där SFI-elever tar hjälp av filmklassiker för att lära sig svenska.

– Det är väldigt bra, säger Sayed Rahim Sadat, 27 år, från Afghanistan.

Under strecket
Publicerad

Sällskapsresan spelades in 1980.

Foto: Tomas Sjöman/IBL

SFI-läraren Manju Mahajan tycker att filmer är ett bra sätt för elever att närma sig det svenska språket och den svenska kulturen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Intriger, hemligheter och passioner i en norrländsk by. Eleverna sitter klistrade och kämpar med att följa dialogen med hjälp av svenska undertexter när Kay Pollaks publiksuccé "Så som i himmelen" visas på duken i klassrummet. De har modersmål som dari, arabiska och engelska och de är i Nacka i Stockholm på en kurs i svenska för invandrare (SFI).

– En sådan här film skulle aldrig kunna göras i Afghanistan, säger Sayed Rahim Sadat, 27 år, som har flytt från kriget i sitt hemland.

Annons
Annons
Annons