Annons
X
Annons
X

Nyanlända får inte bostäder

På två år spås 10 000 fler fastna i Migrationsverkets mottagningssystem. Personer med beviljade uppehållstillstånd som borde få flytta ut till kommunerna. Men bostadsbristen stoppar dem – ett problem som ter sig olösligt.

Av TT

En person som fått sitt uppehållstillstånd beviljat ska i teorin kunna räkna med att få en kommunplats via Arbetsförmedlingen. Men tusentals människor kommer inte vidare från verkets anläggningsboenden eller liknande. I fjol fanns cirka 6 000 sådana fall. Migrationsverkets prognos är illavarslande: En ökning till 9 000 i år och till 16 000 året därpå.

– Det håller inte i längden, säger generaldirektören Anders Danielsson.

Anders Knape, ordförande i Sveriges kommuner och landsting (SKL), pekar på att byggherrarna i sina kalkyler inte får kostnaderna täckta för nyproduktion av hyresrätter. Numera är det så att även kommunala bostadsbolag enligt EU-regler måste agera på fullt marknadsmässiga villkor.

Annons
X

– På sikt är det ohållbart att vi bygger en fjärdedel av vad exempelvis våra nordiska grannar gör, samtidigt som Sveriges befolkning växer ganska kraftigt, inte minst på grund av invandring.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X