Annons
X
Annons
X

Arbetsgivarna tjänar storkovan på nyanlända

Arbetsgivarna kan få hundratusentals kronor i bidrag av staten om de anställer nyanlända invandrare. Färska siffror från Arbetsförmedlingen visar att endast 5 procent av nyanlända som får ett så kallat instegsjobb går vidare till ett arbete som inte är subventionerat. 40 procent får istället en annan bidragsanställning.

Jobben för nyanlända
Foto: TT

**Arbetsgivare som anställer **nyanlända invandrare kan få stora subventioner av staten. Skattebetalarna står för 80 procent av lönen vid ett så kallat instegsjobb som kan vara upp till två år.

Statistik som Arbetsförmedlingen tagit fram för SvD Näringslivs räkning visar att endast fem procent av personer som haft ett instegsjobb går vidare till en anställning utan subventioner. 40 procent får en annan typ av bidragsanställning.

De flesta som får ett arbete efter instegsjobb går vidare till ett så kallat nystartsjobb. Arbetsgivaren som anställer en nyanländ via nystartsjobb får ett bidrag av staten som motsvarar dubbla arbetsgivaravgiften.

Annons
X

SvD Näringsliv har räknat ut att staten genom lönesubventionerna ger arbetsgivarna hundratusentals kronor i bidrag för varje nyanländ som kommer i arbete.

Men trots de stora statliga bidragen är arbetsgivarna inte nöjda. Utöver bidragen efterlyser de enklare regler och lägre ingångslöner för nyanlända.

Arbetsgivarorganisationen Visita applåderade när Finanspolitiska rådet nyligen föreslog en halvering av arbetskraftskostnaden för nyanlända.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Visitas vd Eva Östling säger att man framförallt behöver rensa upp bland de många olika subventionerade anställningarna och göra det enklare och tydligare för arbetsgivarna.

  – Jag tycker att det handlar om var man lägger kostnaden för utbildningen. Antingen kan staten ta den eller så kan man snabbt som vinden se till att nyanlända kommer ut på en arbetsplats och då är det arbetsgivaren som har hand om hela utbildningspaketet, säger hon.

  Eva Östling vill att regeringen fattar beslut om lägre lönekostnader för nyanlända. Då kan arbetsgivaren ta på sig utbildningsansvaret.

  – Instegsjobb och nystartsjobb är en del. Men för att ha subventionerade arbeten måste man ha in skatteintäkter. Totalkostnaden för dessa arbeten måste bli lägre, säger Eva Östling och påpekar att ingångslönerna inom Visitas område höjts med 76 procent de senaste 15 åren.

  – Vi måste hitta ett annat spår för de här personerna, säger hon.

  Thomas Sjöstrand, vice vd på Liseberg och ledamot i Visita, säger att nöjesparken försöker ha en balans mellan subventionerade jobb och "riktiga jobb".

  – Egentligen är det fel inställning med tanke på flyktingströmmen som vi har. Vi måste bidra till att dessa personer kommer in i arbete, säger han.

  **Thomas Sjöstrand säger att **Lisebergs rekryteringsmodell "inte gagnar personer som inte är födda i Sverige" eftersom man bland annat krävt god svenska i tal och skrift.

  Thomas Sjöstrand bekräftar Eva Östlings bild med att arbetsgivare tycker att det är krångligt med olika typer av subventionerade anställningar.

  – Som företagare är man oftast försiktig om man behöver gå igenom Arbetsförmedlingen. Arbetsgivarna och myndigheten behöver jobba tajtare. Egentligen behöver vi alla gaska upp oss för att detta ska fungera, säger Thomas Sjöstrand.

  Annons
  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X