VintervikenNya ”Vinterviken” – tonårsklassiker igen

Mustapha Aarab och Elsa Öhrn som John-John och Elisabeth.
Mustapha Aarab och Elsa Öhrn som John-John och Elisabeth. Foto: Johan Paulin

Alexis Almströms ”Vinterviken” är trogen sin föregångare, men betydligt mer realistisk i sin skildring av de två världar som möts. Anna Hellsten har sett en nyinspelad klassiker som behåller sin aktualitet.

Under strecket
Publicerad
Johan Paulin
Foto: Johan Paulin
Annons

Det är lätt att sucka åt ännu en remake, men Mats Wahls ”Vinterviken” har ständig aktualitet – en ömsint historia om den första kärleken som dessutom råkar utspela sig i ett hårt segregerat Stockholm. Hon heter Elisabeth och bor i en vräkig villa med övervakningskameror och infinitypool. Han heter John-John och bor i loftgångshus i orten. Världarna separeras effektivt av Mälarens blanka vatten, men det är också vattnet som för dom samman, för när Elisabeths lillasyster håller på att drunkna är det John-John och kompisen Sluggo som kommer åkande i en stulen båt och räddar henne.

När skolan så drar igång några veckor senare har båda hamnat i samma klass på teaterlinjen, varpå en försiktigt spirande romans startar, en som förstås får krydda av deras olika liv men där bådas utsatthet är den verkliga motorn – Elisabeth som just förlorat sin mamma, John-John som bor med en otäck styvfar och sin kriminellt garvade kompis Sluggo på våningen under.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons