Nya vindar över Himmelska fridens torg

677 dagar återstår till invigningen av de olympiska sommarspelen i Peking, 2008, meddelar röda digitala siffror på Himmelska fridens torg när jag passerar. Men evenemanget sätter redan tydliga avtryck i den
kinesiska huvudstaden. Så medan utländska besökare föredrar bilder av sig själv med porträttet av ordförande Mao i bakgrunden har kineserna fått en ny fotofavorit på världens största torg. De fem olympiska maskotarna.

Under strecket
Publicerad
En kinesisk pojke studsar en fotboll framför en OS-staty i Dongsi Olympic Park, byggd 2004 inför OS 2008. Peking är redo för OS – åtminstone vad gäller nybyggnationer.

En kinesisk pojke studsar en fotboll framför en OS-staty i Dongsi Olympic Park, byggd 2004 inför OS 2008. Peking är redo för OS – åtminstone vad gäller nybyggnationer.

Annons

Ordförande Mao ler, i dag på nationaldagen, förmodligen lite snett åt nyordningen där han från Himmelska fridens port blickar ut. Han kan konstatera att till höger vajar som vanligt rader av röda fanor på taket till Folkets sal – den mäktiga regeringsbyggnaden.
Men till vänster väcker de fem OS-maskotarna ”Fu Wa”, och en modell av den blivande olympiastadion (Birds nest) stor uppmärksamhet. Historiska museet har hamnat i bakgrunden.


Ni hao (Hej!), hälsar en betraktare och räcker fram kameran för att få sin nuna tagen med fågelbo och maskotar i bakgrunden.
Sommar-OS, 2008, ska bli en föreställning som omvärlden sent ska glömma och redan idag är organisationskommittén (BOCOG) oerhört välregisserad. Någon form av olympiskt organisationsrekord lär föreligga.
Så när världspressen samlas för praktisk olympisk information om de kommande spelen aviseras samtidigt en förändring av 22 kinesiska lagar och förordningar från årsskiftet. Förbättringar av medias arbetsvillkor, visumregler, tullbestämmelser, internetcensur med mera. Men det gäller alltså media...
De olympiska toppsponsorerna har redan gjort sitt intåg i staden och arrangörernas slogan ”One world one dream” får stort utrymme. Men vems dröm är det?
– Den kinesiska regeringen kommer låta oss uppfylla de löften och åtaganden som gjordes när vi sökte och fick spelen, förklarar ord­förande i organisationskommittén, Liu Qi, och gör ingen hemlighet av det intima politiska samspel som pågår.

Annons
Annons
Annons