Nya vindar hotar närkontakten

Under nästan fyra stolta decennier, sedan 1974, har vårt land haft en kulturpolitik med en ­decentraliserad vision. Kultur är en fråga för alla, oavsett hemvist.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det system av regionteatrar som då påbörjades har vuxit ut till en unik och kraftfull yttring – teatern med stor bredd, lokalt ansvar och en enorm publik. Det är läns- och regionteatrarna som är den stabila och livskraftiga grunden för hela det svenska teatersamfundet. Här arbetar majoriteten av svenska aktörer, här prövas talanger, här odlas bredd och fördjupning av regional särart.

Ännu har ingen riktigt vågat sig på att andas om att demontera detta system som många länder avundas oss och som ofta fungerar så bra – ibland kan konstnärliga svackor uppträda, nya chefer tillsättas och ny energi tillföras. Just nu fungerar Norrbottensteatern, Västerbottensteatern, Västsvenska Teatern, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Länsteatern Örebro, Byteatern Kalmar – bland andra – som effektiva kraftcentrum för ett laddat kulturliv baserad på närkontakt.

Annons
Annons
Annons