Annons
X
Annons
X

Nya vargfamiljer trots skyddsjakt

Det finns som mest 27 vargpar i Sverige som fick ungar i fjol, visar en preliminär sammanställning från vargforskarna. Antalet är ungefär samma som 2008/09, och har inte påverkats av jakten.

Varg som slickar sig om munnen. Men just detta exemplar är fotograferat på Skansen och räknas inte in i den nya statistiken.
Varg som slickar sig om munnen. Men just detta exemplar är fotograferat på Skansen och räknas inte in i den nya statistiken. Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIX

NYA PAR ETABLERADE I DALARNA OCH VÄRMLAND

Sammanställningen av den svenska vargstammen är extra intressant med tanke på licensjakten på varg som återinfördes i år, för första gången på över 40 år.

En preliminär rapport brukar släppas vid det årliga vargsymposiet i Vålådalen, som arrangeras av bland annat Naturvårdsverket och Världsnaturfonden, och som i år har rekordmånga besökare.

Undersökningarna bygger på spårning i snö, kompletterat med DNA-analyser, och det är vargarna säsongen 2009/10 som har kartlagts.

Annons
X

Siffrorna är än så länge osäkra, som mest är det 27 par som födde ungar i sina revir, som minst är det 20. Förra året var det 22 par som förökade sig.

–Det är ingen större förändring mot förra året, säger Linn Svensson från Viltskadecenter som ansvarar för sammanställningen.

Av de 28 vargar som sköts vid jakten var nio stycken valpar som föddes förra året. Dessutom har några vuxna vargar skjutits där DNA-analyser kommer att visa om de var ensamma eller levde i par.

Mer detaljer kring vilka vargar det var som sköts kommer att presenteras senare, men det är redan känt att inga invandrade vargar dödades.

Nya vargar är efterlängtade för att föra in nya gener i den inavlade svenska vargstammen.

Sammanställningen visar också att nya par har etablerat sig i vargens kärnområden i Dalarna och Värmland där det är tätt mellan reviren.

– Det visar att det fortfarande finns plats för nya vargar i de här områdena, säger Linn Svensson.

Först i juni kommer den slutliga rapporten om den svenska vargstammen. Då blir det klart om jakten ledde till att antalet inte är högre än de 210 vargar som regeringen har satt som tak. Först då går det att dra slutsatser om hur många vargar som kan skjutas i nästa års licensjakt.

Annons
Annons
X

Varg som slickar sig om munnen. Men just detta exemplar är fotograferat på Skansen och räknas inte in i den nya statistiken.

Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X