Annons

Nya vapenregler kostar OS-medaljer

De åtgärder som nu diskuteras riskerar att få allvarliga effekter för landets seriösa idrottsskyttar. Samtidigt är sannolikheten att de får någon som helst effekt på brottsligheten minimal, skriver flerfaldige OS-medaljören Ragnar Skanåker.

Under strecket
Publicerad

Politiken är i dag det största hindret för framtida svenska idrottsframgångar i skytte. Trots att både forskarna och Brottsförebyggande rådet visar att det är smuggling och illegala vapen som är problemet, och att de nuvarande reglerna är mer än tillräckliga, har regeringen tillsatt en utredning för att minska möjligheterna till vapeninnehav för idrottsskytte. Detta skulle allvarligt skada svenskt skytte men samtidigt inte ha några effekter på brottsligheten.

London-OS blev genom Håkan Dahlbys silvermedalj i dubbeltrapp en framgång för svenskt skytte och det var säkerligen många politiker som efteråt ville sola sig i silverglansen. Samtidigt är politiken det största hotet mot det svenska skyttet. Andra idrotter har problem med nyrekrytering eller pengar, för skyttet handlar det i stället främst om ständigt hårdare restriktioner för legalt vapeninnehav.

Annons
Annons
Annons