Annons

Nya uppgifter: Sms stärker misstanke mot Trump

Kurt Volcker, tills nyligen USA:s sändebud i Ukraina.
Kurt Volcker, tills nyligen USA:s sändebud i Ukraina. Foto: Jose Luis Magana/AP

USA:s diplomater pressade Ukrainas president Zelenskyj att starta och offentliggöra en utredning av familjen Biden i utbyte mot amerikansk hjälp. Det hävdar USA:s avhoppade Ukrainasändebud, som i förhör visade upp sms som bevis.

Under strecket
Publicerad

Kurt Volcker var tills nyligen USA:s särskilda sändebud i Ukraina, en diplomatisk post få har hört talas om – innan han omnämndes i den anonyma visselblåsarens larm om Trumps samtal med sin ukrainska motpart.

Det ledde till att Volcker avgick från posten. På torsdagen vittnade han under tio timmar i riksrättsundersökningen mot Trump som pågår i representanthuset i Washington.

Enligt Volcker försökte USA pressa Ukraina att utreda Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och hans son. I utbyte skulle USA leverera något Ukrainas nyvalda president behövde, som ett statsbesök av Trump för att stärka Volodymyr Zelenskyj, rapporterar bland andra nyhetsbyrån AP.

Vita huset försökte även få Ukraina att utreda yttre påverkan inför valet 2016, där Ryssland genomförde en kampanj för att få Trump vald. Trump själv och flera i hans krets fortsätter avfärda den ryska inblandningen, som utreddes av FBI och den särskilda åklagaren Robert Mueller under mer än två år. I stället driver de konspirationsteorin att inblandningen i valet kom från Ukraina.

Annons
Annons

Som bevis för sin historia visade Volcker upp en rad textmeddelanden i utskottsförhöret på torsdagen.

I ett av dem från den 25 juli, samma dag som Trump pratade med Zelenskyj på telefon, skrev Volcker:

”Hörde från Vita huset – om vi antar att President Z övertygar Trump om att utreda/’gå till botten med vad som hände’ 2016, så ska vi spika datum för besök i Washington”, rapporterar AP.

En av president Zelenskyjs rådgivare var positiv till idén om att de ukrainska undersökningarna skulle presenteras officiellt, enligt Volckers vittnesmål.

De nya uppgifterna stärker misstanken, som Trump förnekar, om att USA drev ett förhandlingsspel där Ukraina skulle hjälpa Trump och hans valkampanj inför 2020 personligen, och även politiskt i utbyte mot något som skulle gynna Ukraina.

Trump gick dock aldrig med på att träffa Zelenskyj eller ge honom audiens i Washington, enligt tidningen Washington Post.

Ett annat alternativ var att hålla inne militärt bistånd från USA till Ukraina i utbyte mot granskningen av Biden och valet 2016, enligt tidningen.

USA:s charges d’affaires i Kiev, William Taylor, reagerade negativt på den idén när den diskuterades bland amerikanska diplomater. Trumpadministrationen hade tillfälligt stoppat ett biståndspaket till Ukraina värt 400 miljoner dollar, vilket tycks ha skapat problem i de diplomatiska relationen mellan länderna.

”Som jag sade på telefon, jag tycker det är galet att hålla inne med säkerhetsassistans för att få hjälp med en politisk kampanj", skrev Taylor i ett sms den 9 september till USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland.

Kurt Volcker var USA:s Nato-ambassadör under president George W Bush och blev senare chef för tankesmedjan McCain Institute i Washington, med koppling till den tidigare republikanska senatorn John McCain som avled 2018. Han har varit Ukraina-sändebud sedan 2017.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons