Annons
X
Annons
X

Nya uppgifter: Branden på Scandinavian Star var anlagd

159 miste livet i branden på Scandinavian Star för 26 år sedan. Nu pekar en dansk utredare ut två besättningsmän som de som tände på.

Av TT, SvD
Foto: Dan Hansson

Orsaken till katastrofen utanför Lysekil natten till den 7 april 1990 har aldrig klarlagts, trots flera utredningar. En dansk lastbilschaufför, som omkom i branden, skylldes för att ha anlagt branden, men friades från anklagelsen 2014.

Nu uppger Flemming Thue Jensen, tidigare skeppsinspektör vid danska sjöfartsstyrelsen, att branden var ett planlagt sabotage.

– Det var inte någon galning som gått förbi och strukit eld på en tändsticka, säger Flemming Thue Jensen till danska tidningen Politiken.

Annons
X

Skeppsinspektören var en av de första utredarna ombord på fartyget och säger att färjan hade riggats för brand – ett rör med brännbar vätska var avbrutet, madrasser hade pallrats upp och dörrar blockerats från att stängas.

Flemming Thue Jensen menar att två i manskapet, med tillgång till verktyg och kunskap om fartygets tekniska förhållanden, är de skyldiga. Men enligt skeppsinspektören har inte polisen undersökt spåret.

– Om norsk polis hade pratat med oss och undersökt saken närmare borde ärendet ha varit uppklarat 1990, säger han till norska TV2.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Reporter på danska tidningen Politiken: "Varför har du inte berättat detta tidigare?

  – Ända sedan ett halvår tillbaka har jag jobbar som chef på sjöfartsstyrelsen, säger Flemming Thue, och menar att han varit buden till tystnad.

  Polisen har inte kommenterat uppgifterna. Men en förundersökningen kring mordbranden återupptogs 2014 – en utredning som fortfarande pågår. Samtidigt pågår en parlamentarisk granskning.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Dan Hansson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X