Nya uppgifter om USA:s tortyr

Vedertagna rättstraditioner betraktades som ett onödigt ont i Vita ­huset veckorna efter 11­september-attentaten. Det var i synnerhet vicepresident Dick Cheney och hans nära medarbetare David Addington som piskade upp skräckstämningarna, enligt en ny bok om de metoder som ­tilläts.

Under strecket
Publicerad
PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Annons

Den grävande journalisten Jane Mayer, knuten till veckotidningen the New Yorker, presenterade sin nya bok ”The Dark Side” igår på den liberala tankesmedjan New America Foundation i Washington med människorättsexperter och före detta underrättelse­tjänstemän i publiken.

– Under veckorna efter 11 ­september tilltog paniken i Vita huset. Den 18 oktober trodde Dick Cheney att han blivit för­giftad, berättar Jane Mayer och beskriver hur Cheney beordrat att få ta del av allt underrättelsematerial som samlats in – men att detta ofta rörde sig om obekräftade rykten som inte analyserats.

Boken kan sägas ingå i samma tradition om Watergate­avslöjaren Bob Woodwards dokumentering av maktutövningen i Vita huset. Enligt Mayer var det en liten grupp jurister, i ett självutnämnt ”krigsråd”, som utarbetade ­ramarna för en rättsvidrig praxis där presidentens befogenheter utvidgades och där såväl grundlagen som Genèvekonventionen åsidosattes.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons