Annons
X
Annons
X

Nya uppgifter gör det svårt för USA att åtala Assange

Julian Assange är rädd att utlämnas till USA om han överlämnas till Sverige.

Men i USA har utredarna stött på ett bakslag som gör det svårt att ens åtala Assange – de kan inte länka honom till militären som misstänks ha gett hemligt material till Wikileaks.

**
I morgon fortsätter
** förhandlingarna i London som ska avgöra om Storbritannien ska överlämna Wikileaks frontman Julian Assange till Sverige, där han är häktad i sin frånvaro misstänkt för bland annat våldtäkt.

Assanges har sagt att han fruktar att Sverige ska utlämna honom till USA om han överlämnas till Sverige. Men än så länge är Assange inte åtalad för något brott i landet, vars hemligstämplade dokument gjorts tillgängliga för världen genom Wikileaks.

Och det kan bli svårt för utredarna att binda honom vid något brott. Enligt
Wall Street Journal måste de kunna bevisa att det är Assange som förmått Manning, som genom sin tjänst som underlättelseanalytiker i Irak hade tillgång till hemligstämplade dokument från hela världen, att lämna över material till Wikileaks. Men enligt en källa till tidningen som har insyn i utredningen mot Manning visar det sig att den 23-årige militären handlat helt på eget bevåg.

Annons
X

Uppgifterna beskrivs som ett stort bakslag för USA:s justitieminister Eric Holder, som sagt att publiceringen av dokumenten är ett brott som borde leda till åtal. Tidigare har det framkommit att det blir svårt att åtala Assange för landsförräderi eller spionage, bland annat eftersom han är australier och inte medborgare i USA.

Utredarna i USA fortsätter samla bevis mot Assange. Men även om de lyckas väcka åtal kan det vara svårt att få honom utlämnad från Sverige.
SvD.se har tidigare skrivit om att Sverige inte får överlämna Assange till USA utan Storbritanniens samtycke, eftersom han om han kommer till Sverige gör det som överlämnad från Storbritannien. Dessutom måste USA åtala Assange för ett brott som ger minst två års fängelse enligt både Sveriges och USA:s lagstiftning för att en utlämning ska kunna ske.

**
Bradley Manning
** är idag bara åtalad för att ha bidragit med två av Wikileaks många läckor – en video som visar hur amerikanska soldater i en helikopter skjuter ihjäl civila i Irak samt dokument som rör den Isländska bankkrisen. Men han misstänks vara källan bakom merparten av Wikileaks avslöjanden om diplomatkonversationer och krigen i Afghanistan och Irak.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sedan i maj förra året sitter Manning fängslad på en militärbas i Quantico i Virginia i USA. Enligt brottsrubriceringen har han ”spridit hemligstämplad information”, samt ”vidarebefordrat information från försvarsmakten till en icke-auktoriserad mottagare”. Han kan dömas till fängelse i upp till 52 år.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X