Annons

”Nya tobaksregler viktigt steg i kampen mot cancer”

Det är välkommet, men också nödvändigt, att vi nu får en ny lagstiftning på plats som kan minska rökningen ytterligare och därmed förebygga cancer, skriver sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) och Sara Brodahl, Cancerfonden, med anledning av den nya tobaksförordningen och ändringar i tobakslagen som träder i kraft i dag.

Publicerad

Mer än varannan rökare dör av sina cigaretter och i genomsnitt förlorar varje rökare mer än tio år av sitt liv. Att minska rökningen genererar vinster för såväl individen som samhället. I dag träder den nya tobaksförordningen och ändringar i tobakslagen i kraft som en följd av genomförandet av EU:s tobaksproduktdirektiv. Den innehåller flera viktiga förändringar som kan bidra till minskad rökning, utjämnade hälsoklyftor och minskade kostnader för samhället i stort.

Det finns en direkt och tydlig koppling mellan rökning och cancer. Ungefär vart tionde cancerfall beror på rökning. Tobaksrök innehåller omkring 7 000 olika kemiska ämnen, varav ett sextiotal är cancerframkallande. Rökning är den enskilt största påverkbara orsaken till cancer och ökar risken för minst fjorton cancerformer.

Gabriel Wikström och Sara Brodahl

Foto: Erik Nylander/TT, Andrea Björsell Bild 1 av 2
Foto: Fredrik Persson/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons