Annons

Nya tider för utskällt kungahus

I dag gifter sig tronarvingen Charles med Camilla Parker Bowles. Händelsen utgör kulmen på en berättelse om det kontroversiella paret som på ett djupare plan rör frågor om monarkins historiska legitimitet, folkliga förankring och politiska betydelser.

Under strecket
Publicerad

Hur kommer det sig att det folkliga intresset och stödet för de europeiska monarkierna består än i våra dagar, med tanke inte minst på den turbulens som drabbat många av kungahusen under senare år, till följd av bland annat skilsmässor och val av okonventionella gemåler? Vad spelar medierna för roll i sammanhanget? Har kungahusen över huvud taget något inflytande i dag över den politiska utvecklingen i sina respektive länder?

Det är några av de frågor som ställs i boken Media, Monarchy and Power (Intellect, 216 s), skriven av Neil Blain, professor i medie- och kulturvetenskap vid University of Paisly, och Hugh O'Donnell, professor i språk och populärkultur vid Glasgow Caledonian University. Båda är flerspråkiga och de har därför själva kunnat gå igenom och analysera tidningar och tv-sändningar i en rad länder. De har tidigare publicerat liknande studier av såväl idrottsjournalistik som tv-såpor runt om i Europa, inklusive Sverige.

Annons
Annons
Annons