Annons

Nya tidens chardonnay smakar inte som förr

Få viner framkallar så starka känslor bland vindrickare som chardonnay. Men smaker förändras och det pågår en ständig utveckling i vinets värld.

Under strecket
Publicerad
Fler och fler använder idag också mer fransk ek vilket ger en elegantare, mer rostad och mindre sötaktigt vaniljig fatton till vinerna.
Fler och fler använder idag också mer fransk ek vilket ger en elegantare, mer rostad och mindre sötaktigt vaniljig fatton till vinerna. Foto: AP PHOTO/MATT YORK

SMAKSTILAR

När jag jobbade som kypare på krogen var en vanlig kommentar: ”Jag gillar inte Chablis men jag gillar chardonnay.” Andra sade tvärtom. Bägge var kommentarer som vi alltid skrattade åt, eftersom den som har koll på sitt vin vet att Chablisviner görs på druvan chardonnay.

Men faktum är att kommentaren ändå hade en viss relevans. För tio, femton år sedan var det nämligen lätt att vara generell och dra alla vinvärldens chardonnayer över en kam. Det fanns två läger: de friska, syrliga, mineraliga och icke ekfatslagrade vinerna från Chablis och de tunga, extremt vaniljiga, exotiskt fruktiga och toffeeaktigt fatiga vinerna från, ja egentligen resten av världen om man ska vara lite kategorisk, men främst USA och Australien. Det fanns också en tredje stil om vi ska vara noggranna: de vita vinerna från Bourgogne, som smakmässigt låg/ligger någonstans däremellan.

USA, men även Australien, gick i bräschen för denna typ av ekad chardonnaystil. Smakstilen spred sig över hela världen och bidrog till chardonnayvinernas otroliga popularitet bland vindrickare. Ju mer det smakade, desto bättre var det. Vinmakarna använde mycket amerikanska ekfat. Det ger vinerna en vaniljig, kolalik fatkaraktär som kombinerades med mogen exotisk fruktighet. De började också flitigt använda alternativa sätt att ge vinerna ekfatskaraktär på. Att blanda i ekchips eller slänga ner ekstavar i de rostfria tankarna blev nya kostnadseffektiva sätt att ge vinerna en stark karaktär av ekfatslagring.

Annons

Men vinvärlden är föränderlig. En av de tydligaste trenderna just nu är minskad användning av ek som krydda i vinerna. ”Under de senaste tio åren har vi minskat andelen ek som vi använder i våra viner”, säger Wayne Falkenberg, chefsvinmakare på Lindemans i Australien. Han får medhåll av Laurie Hook, chefsvinmakare på Beringer i USA: ”Ja, målet har varit att minska på eken så att den stöttar men inte dominerar vinet”.

Trenden har pågått i några år, men börjar nu bli synlig på bred front. Inte överallt och inte hela tiden, men just chardonnay är ett påtagligt exempel. Idag premieras vinernas friskhet och fräschör och ekinslaget i vinerna är mer balanserat än förr. Fruktigheten är svalare och mer grön-äpplig och borta är de riktigt fläskigt mogna exotiska tonerna. Fler och fler använder idag också mer fransk ek vilket ger en elegantare, mer rostad och mindre sötaktigt vaniljig fatton till vinerna.

Idag är det alltså inte lika solklart längre. En frisk och grönäpplig chardonnay med lätta rostade fattoner behöver inte vara fransk, utan kan mycket väl komma från USA. Tillhör du gruppen som gjorde din bedömning för länge sedan och har hållit fast vid att du inte gillar Nya världen-chardonnayer – ja, då är det dags att testa igen.

Prova gärna några av vinerna nedan, så förstår ni vad jag menar. Chardonnay från Nya världen är inte längre som förr.

Glöm inte bort att Systembolaget har en kundtjänst med duktiga medarbetare som hjälper till med frågor om vin och mat. Ni når dem på: 0771-838300 eller kundtjänst@systembolaget.se

7 goda chardonnayviner

Betyg: 5 av 6

Rully

199:-, 2007, Rully Premier Cru, Frankrike, 94515, Vita Fylliga & Smakrika, Torra

Smakrik Bourgogne med höstäpplig doft. Fatig smak med gråpäronton, mineraler och fräsch syrlighet i avslutningen som lättar upp helhetsintrycket.

Betyg: 5 av 6

Cloudy Bay

219:-, 2007, Marlborough, Nya Zeeland, 94537, Vita Fylliga & Smakrika, Torra, Kan lagras

Smakrikt vin som blandar fyllig solmogen fruktighet med rostade fattoner och fräsch citrussyrlighet. Till eleganta fiskrätter med gräddiga såser.

Betyg: 5 av 6

Cono Sur

95:-, 2010, Casablanca, Chile, 6522, Vita Fylliga & Smakrika, Torra

Massor med rostad fatton, men också stram höstäpplig fruktighet och avslutande frisk citrussyrlighet. Till smakrika fiskrätter med syrliga inslag.

Betyg: 5 av 6

Petit Chablis

99:-, 2009, Chablis, Frankrike, 5588, Vita Friska & Fruktiga, torra

Klassisk Chablis i klassisk stil. Ståligt, krispigt, friskt, uppfriskande syrligt, grönäppligt och mineraligt vin från ”lilla-syster” Chablis.

Annons
Annons

Fler och fler använder idag också mer fransk ek vilket ger en elegantare, mer rostad och mindre sötaktigt vaniljig fatton till vinerna.

Foto: AP PHOTO/MATT YORK Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons