Annons

The crown säsong 4Nya ”The crown” – bästa säsongen hittills

Emma Corrin spelar lady Diana Spencer.
Emma Corrin spelar lady Diana Spencer. Foto: Des Willie/Netflix

Netflix-succén om det brittiska kungahuset introducerar nu såväl lady Diana Spencer som premiärministern Margaret Thatcher. Av det tacksamma materialet byggs en mångfacetterad såpamelodram.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Gillian Andersons tolkar Thatcher.

Foto: Des Willie/Netflix

Olivia Colman och Tobias Menzies i ”The crown”.

Foto: Liam Daniel/Netflix

I sitt jultal 1992 kallade drottning Elizabeth II året som gått ett ”annus horribilis”, ett förfärligt år. Jo tack. Slottet Windsor hade brunnit, hertiginnan Fergie hade haft tåsex på Daily Mails förstasida, och så hade prinsessan Diana läckt info om åratals förnedring och utsatthet till journalisten Andrew Morton som publicerat alltihop i boken ”Her true story”. Bara dagar efter jultalet tillkännagavs hennes och prins Charles formella separation, slutpunkten på ett utomordentligt olyckligt äktenskap.

Fjärde säsongen av ”The crown” skildrar decenniet som föregick härdsmältan, en som inte bara introducerar lady Diana Spencer utan också nytillträdda premiärministern Margaret Thatcher. Båda befann sig på ständig kollisionskurs med Buckingham Palace – Thatcher som hade andra idéer än drottningen om både inrikes- och utrikespolitik, Diana som vägrade acceptera att äktenskap med en tronarvinge är ett jobb och inte en kärlekshistoria. Ur detta maffiga stoff har Peter Morgan och skådespelarna byggt upp en mångfacetterad såpamelodram, den både bästa och snaskigaste säsongen hittills.

Annons
Annons
Annons