Annons

Utredaren: Tre huvudorsaker bakom skandalen

Foto: Jessica Gow/TT

Tidspressen var hård och Transportstyrelsen visste inte vilken typ av känslig information man hade och hur sådan ska hanteras. Det konstaterar utredaren Thomas Bull i sin rapport om it-skandalen på myndigheten.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Jessica Gow/TT
Foto: TT

Statsminister Stefan Löfven (S) fick ombilda sin regering när it-skandalen i Transportstyrelsen briserade. Anders Ygeman och Anna Johansson lämnade sina ministerposter, men försvarsminister Peter Hultqvist (S) blev kvar, trots hot om misstroendeomröstning. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

– Den huvudsakliga anledningen till att det gick snett var att man hade bristande kunskap om vilken information man hade och hur känslig information skulle hanteras, sade Thomas Bull, justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen, när han presenterade utredningen som regeringen beställt.

Säkerhetsfrågorna var splittrade och dåligt samordnade på myndigheten. Det var också ett onödigt hemlighetsmakeri om den känsliga information som fanns, enligt Bull. Tidsplanen för att lägga ut it-drift på entreprenad till privata datajätten IBM, och därmed hanteringen av känsliga uppgifter, var för pressad. Allt skulle ske samtidigt som ett stordatorbyte, till exempel.

Annons
Annons
Annons