Annons
X
Annons
X

Nya super-tv:n börjar säljas

Efter mycket spekulationer har koreanska LG blivit den första att lansera en storbilds-tv med den nya OLED-tekniken.

[object Object]
LG presenterade på torsdagen sin nya tv med OLED-teknik. Foto: AP

En 55-tumsmodell finns från och med onsdagen att köpa på den koreanska marknaden. Lansering på övriga marknader ska ske successivt, skriver brittiska BBC i sin nätupplaga.

Mindre skärmar med OLED-teknik har funnits på marknaden i flera år men lanseringen av en större variant har försenats flera gånger.

LG har tävlat med
konkurrenten Samsung (även det en koreansk koncern) om att vara först och på onsdagen höjdes kursen på LG:s aktie.

Annons
X

Skärmar med OLED-teknik (Organic Light-Emitting Diode) är mindre energikrävande och tunnare än LCD. Den 55-tumsskärm (1920 x 1080 pixels) som LG visat upp är 4 millimeter tjock och kommer enligt BBC att säljas i Korea för 11 miljoner won, motsvarande cirka 67 000 kronor. Den har enligt uppgifter från företaget stöd för LG:s smart-tv-funktioner och 3d.

Marknadsanalytiker på företaget Displaysearch räknar med att försäljningen globalt av OLED-apparater kommer att växa till 1,7 miljoner under 2014. Tidigast 2015 väntas priset på en OLED-tv sjunka till en nivå som gör den tillgänglig för vanliga konsumenter.

QUIZ: Vad kan du om telefonnummer? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om internetadresser? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om sociala medier? quiz.svd.se

SvD Näringsliv

Annons
Annons
X

LG presenterade på torsdagen sin nya tv med OLED-teknik.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X