Nya stridsflygplan på väg mot Norge

Norges nya stridsflygplan F-35 är på väg mot sin nya bas. Det är en milstolpe för en jättelik industriaffär som påverkar relationen till Sverige och det svenska flygvapnet. För knappt tio år sedan nobbade Norge svenska Gripen på ett uppseendeväckande sätt.

Under strecket
Publicerad

F-35 säljs av amerikanska försvarsindustriföretaget Lockheed Martin och sätts samman i Texas. Men det finns underleverantörer i de flesta amerikanska delstater och i en rad andra länder. De som köper planet har lockats med att de också får sälja delar till planet.

Foto: Darin Russell

F-35 kan flyga längre än Norges nuvarande stridsflygplan. Men för att ta sig över Atlanten krävs det lufttankning. Bilden är från ett tidigare test.

Foto: Lockheed Martin

Tonje Skinnarland, Norges flygvapenchef, får snart ta emot tre nya F-35.

Foto: Julie Helene Günther / Forsvaret

En version av F-35 är gjord för att kunna starta och landa från hangarfartyg.

Foto: Lockheed Martin
Annons

Om allt går som planerat landar Norges nya F-35 för första gången på norsk mark vid tvåtiden på torsdag eftermiddag, 2 november. Det är en symboliskt laddad händelse.

För även om Norge redan fått 7 av sina 52 nya F-35 så har de placerats på Luke Air Force Base i USA. Där ska de användas för utbildning och träning av norska stridspiloter.

Annons
Annons
Annons