Annons
X
Annons
X
Kultur
Kommentar

Anders Q Björkman: Magstarkt – även för att komma från Erdoğan

Efter att tidigare ha anklagat demokratiska EU-länder för ”fascistiska metoder” slängde Turkiets president Erdoğan häromdagen nästa sten i glashuset: han anklagade Nederländerna för att ha ansvar för ett folkmord.

Turkiets folkomröstning
Turkiets president Erdoğan.
Turkiets president Erdoğan. Foto: Murat Cetinmuhurdar/AP

Hur gick det till när lögn blev det nya sanna? Många undrar och mest uppmärksamhet riktas mot Trump-administrationens ”alternativa fakta” – nu senast att Obama skulle ha avlyssnat Trump med hjälp av en mikrovågsugn.

”Bäst i klassen” på att presentera lögner som sanningar och att klistra sina egna tillkortakommanden på andra är dock Turkiets president Erdoğan. Han har monterat ner den fria pressen och kopplat ett järngrepp kring rättsväsendet. Han har låst in 153 journalister, 13 riksdagsledamöter, 80 valda borgmästare och ett oräkneligt antal aktivister. Och denne man anklagar Tyskland och Nederländerna för ”fascistiska metoder”.

Nu har Erdoğan gått över ytterligare en anständighetsgräns. I ordstriden med Nederländerna drar han paralleller till massakern i Srebrenica i Bosnien 1995; den som holländska FN-soldater misslyckades med att förhindra: ”Vi känner dem från massakern i Srebrenica. Vi vet hur låg deras moral och karaktär är genom de 8 000 bosnier som massakrerades”, sa presidenten häromdagen.

Annons
X

Detta kommer alltså från presidenten i ett land som i 102 år har förnekat det folkmord som ägde rum på dess territorium. Omkring en miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer samt greker mördades i Osmanska riket 1915.

Nu hotar den turkiske presidenten med att säga upp flyktingavtalet med EU. Det är nog lika bra – för hur länge kan EU med hedern i behåll ha ett flyktingavtal med denna regim?

Annons

Turkiets president Erdoğan.

Foto: Murat Cetinmuhurdar/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X