Annons
X
Annons
X

Nya skattesynder svärtar regeringen

Av femton moderata statssekreterare erkände på tisdagen tio att de har anlitat svart arbetskraft. Ingen av partiledarna inom alliansen vill kommentera avslöjandet, men röster höjs från en moderat riksdagsman om hårdare straff för skattebrott.

(uppdaterad)
Några av de som svarade ”ja” på TT:s fråga. Från vänster: Gustaf Lind, Eva Uddén Sonnegård, Nicola Clase, Hans Lindblad och Per Jansson.
Några av de som svarade ”ja” på TT:s fråga. Från vänster: Gustaf Lind, Eva Uddén Sonnegård, Nicola Clase, Hans Lindblad och Per Jansson. Foto: PAWEL FLATO, TOMAS ONEBORG & INGVAR KARMHED. MONTAGE: SVD

Totalt finns 33 stycken statssekreterare. De är de högsta tjänstemännen i regeringskansliet och ministrarnas förmodligen viktigaste medarbetare. När TT ringde runt till statssekreterarna svarade samtliga på frågan om de någon gång använt svart arbetskraft. 17 av dem, över hälften erkände att de har anlitat personer som jobbat svart. Tre är statssekreterare för folkpartiet, två för kristdemokraterna och en för centern. Tio stycken är moderater, däribland H G Wessberg, statssekreterare åt handelsminister Ewa Björling.

– Jag köpte svart arbetskraft på 1990-talet. Det var över 1 000 kronor, men under 10 000 kronor, därför borde jag ha skickat in kontrolluppgifter. Det var inget beteende jag kunde stå för, därför slutade jag. Det här har jag också berättat på en förbundsstämma tidigare, säger H G Wessberg.

SvD har sökt alla de tio moderata statssekreterarna. H G Wessberg är den enda som ringer tillbaka. Övriga har dock lämnat ett kortare skriftligt utlåtande där de beklagar sina förseelser, som omfattar allt från barnflickor som anlitats svart, till måleri och städning.

Annons
X

Lennart Hedquist (m), ordförande i riksdagens skatteutskott, vill angripa den bristande respekten för skattelagstiftningen med hårdare straff för dem som bryter mot de regler som finns.

– Det måste vi överväga. Frestelsen kan vara stor och upptäcktsrisken låg, men kommer det fram att man brutit mot reglerna så måste det hända något. Det får aldrig bli socialt accepterat att betala arbetet svart. Det har en stor effekt på skatteunderlaget, påpekar Lennart Hedquist.

Erik Ullenhag, folkpartiets partisekreterare, anser att de som nu erkänt att de har anlitat svart arbetskraft ska rätta till sina misstag, öppet ångra vad man gjort och göra rätt för sig i efterhand.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är rimligt att man gör det i de fall det går, säger han.

  Han menar att man från politiskt ansvarigt håll måste göra klart att det inte är acceptabelt att köpa tjänster svart, annars hotas skattemoralen.

  Statsvetaren Peter Esaiasson, professor och expert på svenska riksdagsval, tycker att det senaste avslöjandet är anmärkningsvärt. Men han tror inte att det har någon större betydelse för medborgarnas inställning till moderaterna på lång sikt.

  – Jag tror att debatten kommer att blåsa över och att väljarna kommer att glömma detta i god tid till nästa val. Det som är problematiskt är partiets trovärdighet i den politiska inriktningen mot bidragsfusk. Skattefuskandet kostar mer för staten och verkar omfatta många moderater, säger Peter Esaiasson.

  Lars Nord, professor i politisk kommunikation, vill inte tala om någon förtroendekris för regeringen men tror att de senaste tidens avslöjanden om svartjobb kan bli ett grundskott för de nya moderaterna.

  – Till valet distanserade sig moderaterna från de gamla skattevärderingarna och drog sig mot mitten. Nu riskerar man att rasera trovärdigheten i det arbetet och det är ett stort problem för partiet, säger Lars Nord.

  Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin tycker nu att mer än moderaternas anseende står på spel, och att Fredrik Reinfeldt måste kliva fram och återställa anseendet för statsförvaltningen.

  – De nya allvarliga uppgifterna om de moderata statssekreterarna gör att man måste ställa frågan, är det en kultur inom moderaterna vi bevittnar, ett beteende inom en samhällsgrupp som ogillar skatter och därför tar sig friheter att bryta mot reglerna, säger hon i ett skriftligt uttalande till TT.

  Miljöpartiets Peter Eriksson är inte förvånad över de senaste avslöjandena. Han säger att det här är ett tecken på att de ”nya moderaterna” inte är så nya som de vill ge sken av, och att de har en ”föraktfull syn” på skattesystemet.

  Annons
  Annons
  X

  Några av de som svarade ”ja” på TT:s fråga. Från vänster: Gustaf Lind, Eva Uddén Sonnegård, Nicola Clase, Hans Lindblad och Per Jansson.

  Foto: PAWEL FLATO, TOMAS ONEBORG & INGVAR KARMHED. MONTAGE: SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X