Annons
X
Annons
X

Nya skattesänkningar kan komma alla till godo

Jobbskatteavdraget har gjort det lönsammare att arbeta. Ansträngning blir bättre belönad och effekten är särskilt tydlig för den som har låg lön eller ökar sin arbetstid. Finanspolitiska rådet och Riksrevisionen anser att politiken får gynnsam effekt på sysselsättningen.

Ändå kan man ifrågasätta tajmningen i att sjösätta det fjärde steget i jobbskatteavdraget under krisåret 2010. Resurserna kunde ha använts till näringspolitiska satsningar i stället, till exempel i form av sänkt skattebelastning på småföretagande.

Måhända har även regeringen gripits av tvivel. I den färska skriften
Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2009/2010 har man i alla fall glömt bort jobbskatteavdraget.

Annons
X

Läsaren får veta att Riksarkivet ombildas till en sammanhållen myndighet och att det gäller nya regler om eftersök av trafikskadat vilt men inte att inkomstskatten sänks med 10 miljarder kronor under 2010. Regeringens informationsarbete står kanske inte precis och faller med just denna muntra broschyr, men missen ser ut som en tanke. Det har gått trögt att få ut kunskap om avdraget och dess betydelse.

Ändå har avdraget blivit en succé på ett oväntat sätt, nämligen så till vida att Socialdemokraterna, om än skrikande och sparkande, har accepterat huvuddelen därav. Partiet säger nej till det fjärde steget, men i sitt budgetförslag från i höstas behåller man det allra mesta som redan har införts.

Uppenbarligen vågar S inte lita på sin egen retorik utan fruktar att människor har fått smak på att behålla mer av sin arbetsinkomst. I så måtto har allianspolitiken ritat om den politiska kartan. Det har kanske inte förändrat vänsterpolitikernas vilja men väl deras bedömningar av läget.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det här kan vara bra att komma ihåg när ledande socialdemokrater nu agiterar hårt mot att regeringen beskattar arbetsinkomster och pensioner olika. För så vill S också ha det.

  Om det hade funnits riktiga principer bakom den principiella kritiken, skulle Socialdemokraterna antingen kräva större skattesänkningar för pensionärer eller ännu större skattehöjningar för löntagare så att skattesatserna blivit desamma. Men icke.

  Att S föreslår höjt grundavdrag för pensionärer ändrar inte balansen, för samtidigt vill man införa en lika stor skattereduktion för löntagarnas avgifter till a-kassan.

  Jobbskatteavdraget talar om att det ska löna sig att arbeta och att man ska få förfoga över mer av sin lön. På så sätt har införandet sänt en mycket viktig signal.

  När Alliansen går vidare och fortsätter att sänka inkomstskatterna kan det ske över hela linjen och komma alla skattebetalare till godo.

  För dem som föredrar skattehöjningar förblir de rödgröna det säkrare alternativet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X