Annons
X
Annons
X

Nya skatter - så påverkas du

Regeringen vill beskatta bilförare och sparande hårdare. Här ser du hur de aviserade skattehöjningar påverkar din plånbok.

**Finansminister Magdalena Andersson **(S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) aviserade under fredagen flera skattehöjningar. Totalt ska de dra in omkring 12 miljarder kronor till statskassan år 2016.

En av de stora förändringarna som kommer påverka många svenskar är en höjning av skatten på bensin, diesel och biodrivmedel. Miljöpartiet ville höja bensinskatten 70 öre per litern, medan Socialdemokraterna innan valet lovat att det inte skulle bli någon höjning. Nu blir det alltså en kompromiss, skatten på bensin ökar 44 öre och skatten på diesel höjs 48 öre.

Räkna med att bensinpriset vid pumpen höjs cirka 55 öre per liter med moms inräknad. För en familj som kör 1500 mil per år med en bil som förbrukar 0,6 liter per mil innebär det en ökad kostnad på ungefär 500 kronor, enligt Ikano Banks familjeekonom Bodil Hallins beräkningar.

Annons
X

Den familj som har en stor bensinslukande bil (1,2 liter per mil) och kör mycket (3000 mil/år) rör det sig om 2000 kronor mindre i plånboken varje år.

En annan viktig förändring är att regeringen vill öka skatten på sparande. Detta genom att öka schablonavgiften för så kallade investeringssparkonton (ISK). Dessutom införs ett golv så avgiften aldrig kan bli noll.

Om regeringen får som den vill blir ISK-skatten 0,375 procent nästa år istället för 0,00% som skatten hade blivit utan förändring.

– Det är ingen jättesmäll mot spararna, men ett nyp, konstaterar Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

**Han menar att **det är en trist signal till ovana sparare som letar efter sparform, medan erfarna sparare kommer att inse att det inte blir någon större skillnad. Skatten för ISK-kontot blir väldigt låg både med nuvarande och nya regler.

Men samtidigt menar Claes Hemberg att det är begripligt att regeringen höjer skatten något och nu inför ett golv. Det var aldrig meningen att skatten på ISK-konton skulle bli noll.

Hur många kronor handlar det då om? Den sparare som exempelvis har värdepapper för 1 miljon kronor på ett ISK-konto får i år betala 2700 kronor i skatt. Nästa år skulle skatten sjunka till noll, detta på grund av den extremt låga räntan. Med regeringens nya regler kommer istället avgiften bli minst 3750 kronor per år (troligen landar den just på 3750 kronor eftersom räntan väntas fortsätta vara låg).

**Man ska dock **komma ihåg att räntan idag är extremt låg. I framtiden, i ett mer normalt ränteläge med en statslåneränta på 3 procent, så blir den årliga avgiften på ett ISK-konto med 1 miljon kronor i värdepapper istället cirka 11 000 kronor, alltså en tredubbling mot nästa år.

Som tidigare aviserat vill regeringen sänka rot-avdraget från 50 till 30 procent. Dessutom halverar regeringen rut-avdraget till max 25 000 kronor per person för alla som inte fyllt 65 år och tar bort möjligheten att göra rut-avdrag för läxhjälp.

Dessutom förändras rut-avdraget något, från och med nästa år ska det inte gå att dra av för bland annat matlagning, bartender eller poolrengöring.

Även inkomstskatten kan komma och ändras framöver, men finansminister Magdalena Andersson ville inte svara på vad som händer med den så kallade brytpunkten för statlig skatt.

– Det ska vi återkomma till, sa hon under fredagens presskonferens.

Diskutera den här artikeln på SvD Börsforum

Klicka här för att gå till debatten

Här kan du diskutera allt som rör sig inom aktier, företag eller ekonomi i stort.  Om du inte redan har en SvD-prenumeration kan du skapa ett konto utan kostnad här.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X