Annons

”Ny skatt på plast bör användas smartare”

Den nya skatten på plastpåsar väntas inbringa 3 miljarder om året, skriver Rafael Waters.
Den nya skatten på plastpåsar väntas inbringa 3 miljarder om året, skriver Rafael Waters. Foto: Pressbild, Roger Lundsten/TT

När den nya skatten på plastpåsar införs nästa år bör pengarna öronmärkas för en fond avsedd att lösa problemet kring plastberoendet. Det är en sämre idé att använda pengarna till sänkt skatt på arbete, så som nu planeras. Det skriver Rafael Waters, professor och ledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Under strecket
Publicerad

En ny skatt på plastpåsar införs 2020 och förväntas inbringa nästan 3 miljarder om året. Pengarna ska läggas på bland annat sänkt skatt på arbete, och den underliggande tanken om att förmå färre att köpa icke hållbara plastpåsar ligger förstås helt rätt i tiden. Det finns flera andra exempel på denna typ av beskattning vars syfte är att hålla nere konsumtionen, inte minst tobaks- och alkoholskatten. Men det finns inneboende problem.

När intäkter av detta slag inkluderas i statsbudgeten och används för att finansiera långsiktiga utgiftsposter, gör man sig också beroende av dem för framtiden. Om försäljningen av plastpåsar går ner, vilket är en rimlig prognos med tanke på den starka politiska viljan världen över att bryta plastberoendet, då kommer intäkterna av den nya skatten att krympa. Då måste den planerade skattesänkningen på arbete istället finansieras genom besparingar någon annanstans. Det är inte långsiktigt hållbart att föra över en prognosticerad tillfällig inkomst i en långsiktig skattesänkning.

Annons
Annons
Annons