Nya skatteavslöjanden om Schyman

Förra vänsterpartiledaren Gudrun Schyman erkänner skattebrott, och godtar ett straff på 50 dagsböter. Därmed slipper hon åtal. Men turerna kring hennes deklarationer fortsätter. I går åkte Schyman på en ny skattesmäll av skattenämnden i Simrishamn. Och avdragsmönstret går igen.

Under strecket
Publicerad
Annons

I går morse fick vice överåklagare Gösta Ivarsson, chef för Ekobrottsmyndigheten i Malmö, beskedet att Gudrun Schyman godtar ett strafföreläggande på 50 dagsböter för vårdslös skatteuppgift.
– Hon har erkänt att hon gjort sig skyldig till brott, och det sonar hon genom den normala påföljden. Hade hon inte godkänt hade det blivit ett åtal, säger Gösta Ivarsson.
Han kan inte ”med tillräckligt grad av säkerhet” styrka att brottet är uppsåtligt. Bara att den förra vänsterpartiledaren har visat ”grov oaktsamhet” när hon i sin deklaration för inkomståret 2001 yrkat avdrag för utlägg på 70 787 kronor som riksdagen eller partiet redan betalat.
– Jag känner mig väldigt lättad över att kunna sätta punkt för det här. Det har varit en ganska lång historia, som har stått i vägen för en massa andra saker jag vill göra, säger Gudrun Schyman.

Genom att godkänna straffföreläggandet och erkänna att hon varit ”vårdslös” slipper hon en utdragen rättslig process.
– Det är ganska psykiskt påfrestande att driva en process i rätten. Jag väljer hellre att göra så här. Jag har hela tiden sagt att jag har gjort fel, säger hon.
Även partikamraterna andas ut:
– Jag tycker att det är jätteskönt att det är slut. Det här är en tråkig historia för Gudrun först och främst, men också för partiet, säger riksdagsledamoten Elina Linna, ledamot av partistyrelsen.
Partisekreteraren Pernilla Zethraeus tycker att det är bra att få ”kvitto” på att Gudrun Schyman slarvat, inte avsiktligt fifflat. De vänsterpartister SvD talade med i går tycker spontant att Schyman även i fortsättningen kan representera partiet i riksdagen.
– Ja, jag tycker att hon kan sitta kvar. Hon har betalat, hon har
talat om att hon gjort fel och betalar sina böter, säger tillförordnade partiledaren Ulla Hoffmann.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons