Annons
X
Annons
X

Nya sjölagen har brett stöd

Åtta av tio svenskar anser att det är lika omdömeslöst att köra båt alkoholpåverkad, som att köra bil alkoholpåverkad. En undersökning från Svenska Livräddningssällskapet visar att attityden är långt ifrån den som framfördes på
SvD Brännpunkt i söndags.

”Det är tokigt att hävda att det är lika stor risk att framföra fritidsbåt som bil, fyrhjuling eller snöskoter”, skrev en grupp skådespelare och mediepersonligheter i debattartikeln. Poängen med artikeln var att den nya sjölagen, om en maxgräns på 0,2 promille för att framföra vissa typer av båtar, är för strikt och att den ”krånglar till det och förstör fritidslivet på sjön”.

En ny undersökning som Svenska livräddningssällskapet presenterar i morgon, tisdag, visar att debattörerna knappast har stöd för sina åsikter hos svenska folket. Åtta av tio svenskar tycker att det är lika omdömeslöst att köra båt med alkohol i blodet som att köra bil. En av fem anser att det är mer omdömeslöst att köra bil med alkohol i kroppen än att köra båt i samma tillstånd.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Fler kvinnor och äldre tycker att det är lika allvarligt att köra påverkad, oavsett fordon.

  Annons
  X

  – Det var lite överraskande att stödet var så starkt för lagen. Det låter inte så när det debatteras i media, säger Anders Wernesten på Svenska livräddningssällskapet (SLS).

  SLS hade i första hand hellre sett en satsning på lag om flytväst på sjön, men Anders Wernesten är ändå positiv till de signaler som den nya lagen sänder ut.

  –Argumentet att det ska vara en rättighet att dricka på sjön är helt befängt. Däremot kan man diskutera vilka insatser som får störst effekt, säger han.

  Lag på flytväst på båt eller en åldersgräns för att framföra en båt är några exempel på sådana åtgärder, menar han.

  Lagen om nykterhet gäller båtar över tio meter och båtar som går över 15 knop. Det är också de båtarna som är farligast för mindre båtar vid en kollision.

  –Det är de mindre båtarna som drabbas av drunkningsolyckor. Stora båtar klarar sig ofta med krockskador, säger Anders Wernesten.

  Bland motorbåtägarna i SLS:s studie var det något fler som tyckte att det var mer omdömeslöst att köra bil med alkohol i blodet jämfört med att köra båt i samma tillstånd. Totalt höll 31 procent av motorbåtägarna med om det påståendet.

  I undersökningen ställdes en rad frågor till 1500 personer mellan 19 och 70 år.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X