X
Annons
X

Nya siffror: Svenskarna äter mindre kött

Svenskarna äter allt mindre kött. Under 2018 minskade den totala förbrukningen av kött, alltså konsumtionen uttryckt i slaktad vikt, med 2,5 procent – minus 2,2 kilo.

– Man kan tala om ett återtag tack vare en blandning av argument, säger Åsa Lannhard Öberg, utredare på Jordbruksverket.

Det innebär en förbrukning på 83,5 kg/capita 2018. Detta var andra året i rad som förbrukningen av kött sjönk, vilket ger den mest långvariga minskningen efter decennier av mestadels ökad förbrukning.

– En ökad efterfrågan på vegetarisk mat får fortsatt genomslag på köttkonsumtionen. Klimathänsyn, hälsofokus, mattrender, och djurhållning också är faktorer som brukar lyftas fram i analyser av konsumtionsutvecklingen idag, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare vid Jordbruksverket.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

Grafik: Alexander Rauscher

Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X