Annons

Nya siffror: Stockholm står för hälften av de döda

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm Foto: Jessica Gow/TT

Sammanlagt 373 människor har avlidit i covid-19 i Sverige. Siffror på lördagen visade att 40 nya dödsfall inträffat de senaste 24 timmarna, varav hälften i Stockholms län. Fortfarande finns kapacitet på sjukhusen i Region Stockholm.

Under strecket
Publicerad

I den hårt drabbade Stockholmsregionen fortsätter antalet patienter som behöver akutvård eller intensivvård vid akutsjukhusen att öka kraftigt. Det uppger sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i en lägesrapport på lördagen.

Men samtidigt finns det fortfarande relativt gott om vårdplatser i regionen tack vare utbyggnad av intensivvårdskapaciteten på akutsjukhusen.

Också intensivvårdsregistret bekräftade på lördagseftermiddagen att de stora akutsjukhusen i Stockholms län har kapacitet. Det fanns vid 16-tiden över 30 lediga intensivvårdsplatser.

Däremot var platserna för nya covid 19-patienter ganska få inom den geriatriska rehabiliteringen som ska avlasta akutsjukhusen. Särskilt i centrala Stockholm var det fullt, bland annat på  Sabbatsberg och på Stockholms Sjukhem samt Löwetgeriatriken.

Totalt i landet rapporterade Folkhälsomyndigheten på lördagen att 40 personer avlidit till följd av coronaviruset i Sverige de senaste 24 timmarna. Totalsiffran på antalet döda i landet steg därmed till 373. I Stockholms län har totalt 225 personer med bekräftad covid-19 hittills avlidit i, varav 21 nya döda rapporterades på lördagen. 

Annons
Annons

Enligt myndighetens statistik fortsätter män att vara överrepresenterade bland dödsoffren, liksom åldrar över 70 år.

Kapaciteten i intensivvården är det största frågetecknet för den svenska coronabekämpningen. Till exempel sa Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, i fredags att en del regioner nu är hårt belastade. Dit hör Stockholm.

Men på lördagen var bilden att det ännu finns ledig intensivvårdskapacitet. Landet runt intensivvårdas nu 379 patienter på grund av coronaviruset, även om Folkhälsomyndigheten konstaterar att det finns ”viss eftersläpning” i de rapporterade siffrorna.

Statsminister Stefan Löfven (S) varnade i fredags för att tusentals människor kommer att dö av covid-19 i Sverige. “Vi kommer att få räkna de döda i tusental. Det är lika bra att vi förbereder oss på det”, sa Löfven till DN. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till TT att det är så det ser ut i andra drabbade länder, men att Folkhälsomyndigheten inte gör sådana prognoser för Sverige, utan fokuserar på vårdbehovet. 

I ett internt brev på Karolinskas intensivvård i Solna varnades tidigare i veckan för att platserna snart kan ta slut. “Vi kommer att behöva avsluta intensivvård på ett stort antal patienter som vi i normalt läge och med obegränsade resurser fortsatt skulle ha vårdat”, hette det i brevet från i onsdags, som Aftonbladet rapporterar om. Också Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkareförening, har varnat för svåra etiska val och att Stockholm är på väg mot “väldigt allvarligt läge”. 

Försvarsmakten har byggt klart det nya fältsjukhuset i Älvsjö i Stockholm, men det har inte behövt tas i anspråk. Tidigast på måndag väntas patienter dit eftersom de normala sjukhusen har tillräcklig kapacitet.  

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons