Annons
X
Annons
X

Nya säkerhetsrådet ska skydda Sverige

Att regeringen väljer att inrätta ett säkerhetspolitiskt råd betyder enligt de experter som SvD talat med en rejäl uppgradering av säkerhetsfrågorna inom svensk politik.

[object Object]
Statsminister Stefan Löfven kommer att leda det nya rådet Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Det var strax före lunch på fredagen som statsminister Stefan Löfven på en presskonferens, tillsammans med försvarsministern och ÖB, meddelade att Sverige hade utsatts för en allvarlig undervattenskränkning.

Ganska viktig principiell förändring
Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys.

Då hade trion tidigare under morgonen kallat representanter för övriga riksdagspartier till Rosenbad för att informera om läget, samt meddelat försvarsutskottet som hade ett extrainsatt möte.

Annons
X

Under presskonferensen räknade statsministern upp en rad hot i omvärlden: Ebola, Islamiska staten, utsläppen av växthusgaser och den ryska annekteringen av Krim - och konstaterade att det säkerhetspolitiska läget ”uppenbarligen försämrats”.

Omständigheter som tillsammans med ubåtskränkningen har fått regeringen att besluta om att inrätta ett säkerhetspolitiskt råd.

– Frågor som berör säkerhetspolitik i vid bemärkelse behöver hanteras på ett mer sammanhållet sätt, både internationellt och nationellt, säger Löfven.

Före detta ambassadören och statssekreteraren Sven Hirdman har själv utrett frågan om ett säkerhetspolitiskt råd två gånger, första gången i samband med ubåtskränkningarna på 1980-talet och andra gången 1993 åt dåvarande statsminister Carl Bildt. Han menar att den stora fördelen med ett råd är att ministrarna tvingas ta ett gemensamt ansvar när något inträffar.

– Vi har en byråkrati i Sverige, var och en gör sitt. Nu måste det fattas gemensamma beslut - med statsministern i spetsen. Om det händer något oerhört behöver man ha den här typen av krishanteringsberedskap, säger han.

Hirdman satt även som expert i den katastrofkommission som inrättades efter tsunamin och tror att den förvirring som uppstod inom regeringen efteråt om var ansvaret låg hade kunnat undvikas om det redan då funnits ett säkerhetspolitiskt råd.

– Den svenska statsledningen fungerade utomordentligt dåligt. När man fick besked om de första dödsoffren borde man ha haft en central instans som med en gång kunde dra ihop trådarna. Då hade man fått ut flygplan tidigare för att ta hem de döda, man hade fått ut personal för att hjälpa dem som var kvar och man hade kunnat minska lidandet, säger han.

**Wilhelm Agrell **som är professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet är inne på samma spår.

– Det här är en ganska viktig principiell förändring som gör det möjligt med en mer operativ säkerhetspolitik. Tidigare har det operativa ansvaret legat längre ner på olika myndigheter, säger han.

Även enligt Stefan Ring, militärstrategisk expert, innebär inrättandet av rådet en rejäl uppgradering av de säkerhetspolitiska frågorna.

– Om säkerhetsfrågorna tidigare legat lågt och inte alls varit särskilt prioriterade så hamnar vi nu i ett helt annat läge där de lyfts till högsta prioritet, säger han.

Annons
Annons
X

Statsminister Stefan Löfven kommer att leda det nya rådet

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X