Nya s-ledaren kan bli en man

En kvinna som partiledare står högst på den socialdemokratiska önskelistan. Men det kan ändå bli en man som tar över efter Göran Persson. Det beskedet ger valberedningens ordförande Lena Hjelm-Wallén, samtidigt som de två kvinnliga toppkandidaterna i går upprepade sina nej.

Under strecket
Publicerad
Annons

I går var sista dagen för landets socialdemokrater att lansera kandidater till posten som ny partiledare. Enbart kvinnor placeras högst upp. Inte ett enda av de partidistrikt som offentliggjort sina favoriter vill att en man tar över efter Göran Persson. Men det är långt ifrån säkert att partimedlemmarna får sin vilja igenom.
Lena Hjelm-Wallén, valberedningens ordförande, har noterat att kravet på en kvinna i toppen är mycket starkt. Men hon vill inte låsa sig.
– Vi kan ju inte utesluta att det finns manliga kandidater som är bra.

Socialdemokraterna ska ha den ”bästa” partiledaren, oavsett kön, förklarar hon. Valberedningen ska ta hänsyn till ”helheten” och ”förtroendet” för enskilda kandidater.
– Sedan ska vi titta på kompetens, engagemang och inriktning för att bedriva oppositionspolitik, vinna valet 2010 och regera landet efter det, säger Lena Hjelm-Wallén.

Annons
Annons
Annons