Annons
Krönika

Olle Josephson:Nya S-fraser och moderatord

Publicerad

Moderaterna och Socialdemokraterna, Sveriges två största politiska partier, har i stort sett samma politik och samma politiska språk. Så sägs allt oftare, inte minst i kommentarerna till Socialdemokraternas budgetförslag, av upphovsmännen kallat ”Affärsplan för Sverige”.

Men är det samma språk? I handboken ”En guide till moderaternas nya utseende”, sammanställd 2009 av Per Schlingmann, finns bland mycket annat en lista på lämpliga och olämpliga ord för nya moderater. Här några exempel, med det gamla moderatordet till vänster (!) om strecket: förändra/förbättra, offentliganställd/undersköterska, tillväxt/fler i arbete, låginkomsttagare/de som tjänar minst, privatisering/mångfald, välja själva/människor får bestämma själva, inte riktiga jobb/nya jobb, privata företag/enskilda aktörer, individer eller medborgare/människor, segregation/utanförskap. Intressantast är kanske
människor, ett återkommande favoritord för väljarna, befolkningen, skattebetalarna, massan, folket, svenskarna, samhällsmedborgarna – ja, många andra ord är tänkbara.

Annons
Annons
Annons