Annons

Nya rön: Skeppet ingick i Gustav Vasas krigsflotta

Nya rön gör gällande att Riddarholmsskeppet på Medeltidsmuseet ingick i Sveriges allra första krigsflotta.
Nya rön gör gällande att Riddarholmsskeppet på Medeltidsmuseet ingick i Sveriges allra första krigsflotta. Foto: Alexander Mahmoud

Gustav Vasa använde fartyget i Sveriges första krigsflotta. Det har forskare kommit fram till efter att med hjälp av nya undersökningsmetoder fått mer detaljerade kunskaper om Riddarholmsskeppet på Medeltidsmuseet i Stockholm.

Under strecket
Publicerad

Riddarholmsskeppet tros vara byggt hösten och vintern 1616–1517.

Foto: Alexander Mahmoud

Ett krigsfartyg från Sveriges första flotta, ursprungligen byggt för den ryktbare biskop Brask – det är vad den senaste forskningen kan berätta om det så kallade Riddarholmsskeppet som varit utställt på Medeltidsmuseet i Stockholm sedan 1986.

Skeppsskrovet påträffades i Riddarholmskanalen 1929, i samband med byggarbeten. Det var långt ifrån komplett, och följaktligen inte helt lätt att tolka. Teorierna har varit många om vad det kunde röra sig om för ett fartyg, men sedan trävirket kunnat dateras till 1510-talet har man antagit att det en gång ingick i Stockholms stads eget lokala försvarssystem, eftersom man också har funnit kanonkulor och krutladdningar ombord, och ett par kanoner intill vraket.

Annons
Annons
Annons