Danmark: testa dig - eller få sparken

Danmark inför krav på munskydd i trafiken och i butiker från och med måndag. Arbetsgivare har med en ny lag rätt att kräva att anställda testar sig, den som vägrar kan få sparken. Arkivbild: Johan Nilsson
Danmark inför krav på munskydd i trafiken och i butiker från och med måndag. Arbetsgivare har med en ny lag rätt att kräva att anställda testar sig, den som vägrar kan få sparken. Arkivbild: Johan Nilsson Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark inför krav på munskydd i kollektivtrafiken och i butiker. En ny lag kan tvinga anställda att testa sig. Den som vägrar kan få sparken.

Under strecket
Jan Samuelsson/TT
Publicerad
Annons

Folketinget i Danmark har snabbehandlat en ny lag som från och med fredag 26 november ger arbetsgivarna rätt att kräva av anställda att de ska kunna visa upp ett giltigt coronapass. Ett giltigt pass får man genom att vaccinera sig eller testa sig för corona inom en viss tidsperiod.

Den anställde får göra testet på arbetstid, men om detta inte är möjligt och testet måste göras på fritiden ska den anställde kompenseras för detta och eventuella andra ”rimliga utgifter”. I extremfall kan anställda som inte uppvisar giltigt coronapass bli avskedade. Lagen gäller så länge som covid-19 är klassad som en samhällsfarlig sjukdom.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons