Annons
X
Annons
X

Rekord för bilbranschen i mars

Bilförsäljningen i EU tog ny rejäl fart i mars, efter en tillfälligt dämpad efterfrågan i februari. Hela 11,2 procent fler personbilar, totalt 1 891 583 stycken, registrerades i mars jämfört med motsvarande månad förra året, visar statistik från branschorganisationen Acea.

Det är en ny rekordsiffra för marsregistreringar i EU.

Av TT
Ny fart i nybilsregistreringarna.
Ny fart i nybilsregistreringarna. Foto: Tomas Oneborg

De nya bilarna går åt som aldrig förr. Mars blev en rekordmånad för bilindustrin i EU, med närmare 1,9 miljoner nyregistrerade bilar.

I februari var efterfrågan något dämpad, men i mars fick bilsuget i EU en rejäl skjuts. Hela 11,2 procent fler personbilar registrerades i mars jämfört med motsvarande månad förra året, visar statistik från branschorganisationen Acea.

Ökningen beror visserligen till stor del på att hur påsken inföll i fjol jämfört med i år. Totalt sett, med knappt 1,9 miljoner bilar, är det dock ändå en ny rekordsiffra för marsregistreringar i EU.

– Det går överhuvudtaget förhållandevis bra för Europa nu. Arbetslösheten är under kontroll, vi har förhållandevis politisk stabilitet, låga varsel och rekordlåga räntor, säger Bertil Moldén, vd på branschorganisationen Bil Sweden.

Annons
X

Även i Sverige gick nyregistreringarna starkt i mars, med 38 387 nya bilar. Det motsvarar en uppgång på 10,6 procent jämfört med samma månad förra året.

– Både Europa och Sverige går väldigt bra. Vi ser varken röda eller gula varningslampor just nu, säger Moldén.

– Samtidigt ska man ha klart för sig att det kan svänga otroligt snabbt, beroende på till exempel hur det blir i det franska presidentvalet.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  Annons
  X

  Ny fart i nybilsregistreringarna.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X