Annons
X
Annons
X

Nya regler hotar stoppa bokrean

Kunderna får inte beställa böcker på förhand inför bok­rean 2009. Det skapar bråk i bokhandlarvärlden. Omöjlig konkurrens, tycker nätbokhandlarna. Dödsstöten för bokrean om det inte följs, hävdar Svenska Bokhand­lareföreningen.

(uppdaterad)
Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIX

Det är Svenska Bokhandlare­föreningen (SBF) som sätter reglerna för bokrean. Nytt för i år är att kunderna inte tillåts göra förhandsbeställningar. Något som framför allt påverkar nätbokhandlarna.

–Det är inte en förhands­beställning, det är ett avslutat köp med en senarelagd leverans. Vi menar att om rean ska bestå som en branschmanifestation är det väldigt viktigt att alla kanaler sluter upp kring att det är samma startögonblick, säger Dag Klackenberg, ordförande för SBF.

SBF väntar sig att branschen följer reglerna, trots att varken nätbokhandlarna, varuhusen och livsmedelskedjorna är med i föreningen.

Annons
X

–Bokrean bygger på att alla ­inblandade följer reglerna, annars kommer det inte vara någon bokrea, säger Dag Klackenberg

Han tror att 2009 års bokrea blir den sista sammanhållna, om de nya reglerna inte följs.

–I så fall kommer inget startdatum att hålla över huvud taget 2010. Då har denna unika sak som finns i bokbranschen försvunnit. Nätbokhandlarna är skarpt kritiska mot de nya reglerna. De anser att de inte kan konkurrera på lika villkor med de fysiska bokhandlarna om deras kunder inte får göra förhandsbeställningar.

–Jag tycker att det är märkliga regler. Vi lär ju tappa minst hälften av försäljningen om vi gör så. Att kunna packa färdigt beställningarna ett antal dagar före är ett måste för oss, säger Mikael Olander, vd för Cdon.com.

Nätbokhandeln Adlibris kommer troligen att ta in förhands­beställningar i alla fall.

–Ja, det kan man nog säga. Annars är det ingen idé för oss att vara med. Hur kul är det för kunderna att få reaböckerna en vecka efter reastarten? Men jag är helt övertygad om att sista ordet inte är sagt, utan att det blir en kompromiss, säger Pär Svärdson, vd för Adlibris.

Finns det inte risk att ni snor kunder från den fysiska bokhandeln med förhandsbeställningar?

–Det är klart att vi gör vårt bästa för att få många kunder, alla gör ju sitt bästa för att locka kunder. Men det är inte så att man snor någon.

Resonemanget om orättvis konkurrens har Dag Klackenberg på Svenska Bokhandlareföreningen ingen som helst förståelse för.

–Tänk om man den 20 december kunde göra en förhandsbeställning på mellandagsrean? Om nätet har ett brett sortiment till låga priser i 51 veckor av 52 möjliga tycker jag inte att de kan säga att det här är ett svårartat hinder av deras konkurrens. Kan man göra en förbeställning kan man ju komma över de böcker det finns få av, och då köper man ju inte dem i bokhandeln sen, säger han.

Vad vinner man på en sammanhållen rea?

–Du får konsumentens fokus, en bättre hajp i tidningarna och det kommer att skrivas om böcker på ett helt annat sätt.

På Bokus säger vd Erik Liedberg att de med ”hyfsat stor sannolikhet” kommer att ta emot förhandsordrar.

Cdon.com har ännu inte beslutat sig, men Bokia Internethandel kommer troligen att följa de nya reglerna.

–Så vitt jag kan se i dagens läge så kommer vi att tillämpa överens­kommelsen, förutsatt att det inte bara är Bokia som gör det, säger vd Gabriella Hedlund.

Annons
Annons
X
Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X