”Nya regler hot mot naturreservat”

Förlorar markägarna rättigheterna till jakt och fiske ska de ersättas för det, skriver artikelförfattaren.
Förlorar markägarna rättigheterna till jakt och fiske ska de ersättas för det, skriver artikelförfattaren. Foto: Gorm Kallestad/TT

När EU ska skydda mer natur innebär det förbud mot jakt och fiske på privat mark i Sverige. Men en sådan långtgående naturskyddspolitik kan innebära en rad allvarliga problem, skriver Anders Grahn, Sveriges Jordägareförbund.

Under strecket
Publicerad
Foto: Anders Broby
Annons

Just nu förs diskussioner om hur Europas natur ska skyddas. Det kan leda till att jakt och fiske förbjuds i strikt skyddade områden. För Sveriges del innebär det sannolikt ett förbud i naturreservat och Natura 2000-områden. Det skulle vara en monumental förändring i synen på naturskydd med grava legitimitetsproblem, ökande skogsskador och ersättningskrav för förlorad jakt- och fiskerätt som följd.

Bakgrunden är den i maj antagna EU:s strategi för biologisk mångfald. Syftet med strategin är att stoppa förlusten av biologisk mångfald fram till 2030. En central del av strategin är att 30 procent av Europas land- och havsareal ska skyddas. Av dessa ska 10 procent utgöras av så kallad strikt skyddad mark.

Annons
Annons
Annons